Ensimmäisen luokan opettaja: Aluksi työstetään sitä, että oppilas löytäisi paikkansa ja kavereita

Opettaja Veera Pohjavirta halusi tarjota koulutiensä aloittaville erityisesti turvallisuudentunnetta.

Koulutus ja kasvatus
Päivän kasvo
Päivän kasvo

Tänään on alkanut arkinen aherrus suuressa osassa Suomen kouluja. Varsinkin koulutyönsä aloittaville kyseessä on ikimuistoinen päivä.

Päivän kasvo -ohjelmassa vieraillut Veera Pohjavirta opettaa Espoon Lintulaakson koulussa ensimmäisen luokan oppilaita. Ensimmäisenä koulupäivänä Pohjavirta halusi tarjota oppilailleen erityisesti turvallisuuden tunnetta.

– Toivon, että pystyin tarjoamaan heille sellaisen kokemuksen, että jokainen oppilas tunsi olevansa tervetullut kouluun, ja että jokaiselle oppilaalle tuli sellainen olo, että häntä on odotettu sinne ja että hänellä on oma paikka omassa luokassa.

Pohjavirran mukaan varsinkin ensimmäisen luokan oppilaisiin liittyy valtava vastuu, sillä heidän koulutaipaleensa on vasta alussa.

– Siinä ryhdytään rakentamaan oppijan identiteettiä ja itsetuntoa, luodaan sitä oppimisen iloa. Sen takia juuri ensimmäiset viikot ja kuukaudet työstetään sitä, että oppilas löytäisi sen oman paikkansa koulusta ja löytäisi vähän kavereita.

Pohjavirran mukaan koulu on ehdottomasti myös kasvattaja, niin pienempien kuin isompienkin oppilaiden kohdalla.

– Koulu on tosi hyvä paikka elämää ajatellen. Oppii olemaan ympäristössä, jossa on paljon erilaisia ihmisiä. Koulussa oppii myös arjen rutiineja ja toimintatapoja.

Yhteistyö kodin ja koulun välillä kanssa on tärkeää. Pohjavirta toivookin, että vanhemmat olisivat aidosti kiinnostuneita lapsen koulunkäynnistä.

– Asenne koulunkäyntiin heijastuu aika paljon kotoa. Jos vanhemmat arvostavat lapsen työntekoa ja katsovat läksyt joka päivä ja kyselevät, miten koulussa menee, niin se heijastuu oppimisen ilona koulussa.