Finavia tarkensi turvatarkastuksia Saksan lentokenttäkaaoksen takia

Turvallisuusjohtaja korostaa, että käytäntö on yleinen reagointi maailman tapahtumiin.

lentoliikenne
Matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
AOP

Finavia on tarkastanut omia turvatarkastusprosessejaan Saksan lentokentillä ilmenneiden ongelmien takia. Finavian turvallisuudesta vastaavan johtajan Ari Kumaran mukaan matkustaminen on turvallista.

Saksassa Frankfurtin lentokentällä tehtiin suurevakuointi alkuviikosta, kun ranskalaisperhe pääsi turvatarkastuksen ohi, vaikka heille tehty räjähdeainetesti näytti positiivista. Edellinen vastaavanlainen tilanne syntyi heinäkuun lopulla Munchenin lentokentällä, kun nainen käveli käsimatkatavaran kanssa turvatarkastusten läpi ilman tarkastusta.

– Totta kai tässä tapauksessa Saksan tilanteen takia olemme myös tarkastaneet omia prosesseja ja tarkentaneet prosessointia meidän turvatarkastuspisteissä. Korostan, että tämä on alalle yleistä, jos maailmalla jotain tapahtuu. Edelleen matkustaja voi luottaa siihen, että jos siirtyy lennolle Finavian lentoaseman kautta, niin kyllä matkustaminen on turvallista, Kumara sanoo.

Finavian tarkastelussa ovat olleet esimerkiksi ohjeiden mahdollinen tarkentaminen.

Suomessa ei vastaavaa tapahtunut

Kumara muistuttaa, että Saksan lentokenttäkaaoksen yksityiskohdat eivät välttämättä ole kaikkien tiedossa ja on mahdollista, että vain osa niistä on tuotu julkisuuteen. Sen vuoksi hän ei tarkemmin voi ottaa tapahtumiin kantaa.

Kumaran mukaan turvatarkastusten lainsäädäntö on kuitenkin samantyyppinen kaikissa EU-maissa mutta prosessit saattavat erota eri maiden välillä. Erot johtuvat esimerkiksi käytössä olevasta turavtekniikasta.

– Finavia Suomessa tekee parhaansa, että vastaavaa ei pääse tapahtumaan. Vastaavaa ei ole tähän mennessä tapahtunut. Meillä on olemassa tietyt varajärjestelmät tällaisten tilanteiden varalle, Kumara sanoo.

Saksassa jouduttiin tekemään evakuointeja lentokentillä ja lentoja peruttiin..

– Matkustajien pitää tietysti aina kääntyä kaikissa myöhästymisissä ja peruutustapauksissa lentoyhtiön tai sen tahon puoleen, joista ovat lentolippunsa hankkineet. Sitten totta kai vuoropuhelu tarvittaessa, niin lentoyhtiöt keskustelevat omista korvausvaateistaan muiden osapuolten kanssa.