1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jelmu ry suunnitteli tiiviin rocksyksyn Tanssisali Lutakkoon

Tanssisali Lutakko ei hevillä luovu maineestaan Suomen parhaimpiin kuuluvana rockklubina ja haastaa syksyllä muun muassa Helsingin Tavastian runsaalla ohjelmistolla.

Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus jyrää kotiklubillaan Lutakossa marraskuussa. Kuva: Jaakko Manninen

Tanssisali Lutakon syksyyn on vahvistettu jo 30 liveiltaa. Promoottori Raine Pulkkinen Jelmu ry:stä lupaa vielä viisi täydennystä keikkakalenteriin.

Tanssisali Lutakkoa hallinnoi Jyväskylän elävän musiikin yhdistys, Jelmu (siirryt toiseen palveluun), joka on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Jelmun toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Vuosittain Jelmun jäsenmaksun maksaa noin tuhat henkilöä.

Lutakko tarjoaa syksyllä kansainvälisinä anteina Ruotsista hard rock -yhtye Dynaztyn, yhden miehen yhtye Bror Gunnar Janssonin ja retrorockyhtye Graveyardin. Tanskasta tulee elektronista musiikkia ja post punkia yhdistävä Lust For Youth, Puolasta reggae-ryhmä Paprika Korps ja Saksasta punkbändi Beginnings. Kansainvälisen kattauksen täydentää islantilainen postrock/metal-kokoonpano Sólstafir.

Kotimaisia esiintyjiä Tanssisali Lutakon syksyyn mahtuu useita. Esikoisalbuminsa elokuussa julkaiseva superkokoonpano Ruusut soittaa yhden ensimmäisistä klubikeikoistaan Lutakon syyskuussa.

Kauden vanhin yhtye puolestaan on Wigwam, joka saapuu Lutakkoon 50-vuotisjuhlakiertueellaan. Muita kotimaisia konkareita ovat Honey B & T-Bones, Yari & Se Tuntematon Numero ja Dave Lindholm.

Viime vuonna lavoille palannut Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus saapuu Lutakkoon marraskuussa. Muita raskaan kotimaisen rockin edustajia ovat Stam1na, Mokoma, Maj Karma, Kotiteollisuus ja Turmion Kätilöt.

Kevyempää rockia tarjoavat Jarkko Martikainen, Jukka Nousiainen ja Litku Klemetti.

Lutakossa keskitytään pääasiassa omaa materiaaliaan esittäviin bändeihin, mutta pari cover-iltaakin syksyyn mahtuu: keikkasyksyn avaa Mötherheadin Motörhead-setti ja myöhemmin on luvassa Maidenfest, joka tulkitsee Iron Maidenia.

Entisestä leipomosta on kehittynyt Suomen parhaimpiin kuuluva rock-klubi ja elävän musiikin talo. Kuva: Taistelu Lutakosta -dokumentti