Kuinka pyörii perhearki ilman äitiä – Isyystutkijan neljä tärppiä uusille yksinhuoltajille

Parhaat mahdollisuudet isällä on onnistua yksinhuoltajana, kun hän on hoitanut lasta tasavertaisena jo pienestä alkaen. Kiireisten, vähän perheen arkeen osallistuneiden isien kohdalla oppimista on enemmän. Isyystutkija, professori emeritus Jouko Huttunen kertoo, millaisin eväin yksinhuoltajuuden selviytymistaisteluun voi varautua.

yksinhuoltajuus

1

Isä ja lapsi.
AOP

Tiedä, keneltä voi kysyä

Isyystutkija Jouko Huttusen mukaan on tärkeää säilyttää yhteys sukulaisiin ja tuttaviin, ja sitä kautta saada hoitoapua ja tukea läheltä. Yhteydenpito on myös lasten ihmissuhteiden jatkuvuuden kannalta tärkeää.

Huttusen mukaan myös neuvolan, päiväkodin ja sosiaalitoimen työntekijät tulisi oppia tuntemaan, jotta ongelman tullessa, on tiedossa paikka, minne voi soittaa.

– Jos yksinhuoltajuutesi on seurausta hiljattaisesta erosta, ota tavoitteeksi yrittää omalta osaltasi tehdä kaikkesi asiallisen yhteistyösuhteen rakentamiseksi myös exän kanssa. Ihan lasten takia, Huttunen sanoo.

2

Isä taluttaa lasta tieliikennekyltissä.
Yle

Vertaistukea voi saada liitoista

Suomessa ei ole yksinomaan yksinhuoltajaisille tarkoitettua järjestöä. On kuitenkin esimerkiksi Yhden Vanhemman Perheiden liitto, jossa on niin nais- kuin miespuolisia yksinhuoltajia.

– Liitto on hyvä taho vertaistuen ja teoreettisemman tiedon saamiseen, isyystutkija Jouko Huttunen toteaa.

3

Lapsi ja isä leikkivät merenrannalla.
Tiina Jutila / Yle

Kerro työpaikalla tilanteesta

Työpaikalla voi käydä keskustelua töiden järjestelystä sekä työnantajan että työtovereidesi kanssa.

– Niin ei synny kummastelua siitä, miksi tuo kaveri lähtee siihen aikaan pois, tai miksi sille ei koskaan käy mikään neljän jälkeen. Silloin ei tule turhaa painetta töistä päin, Jouko Huttunen sanoo.

Monet yksinhuoltajaisät pystyvät käymään töissä esimerkiksi sosiaalitoimen tarjoaman tuen turvin.

4

Isä ja lapsi kävelevät.
Olichel / Pixabay

Omasta elämästä ei kannata luopua

Harrastukset ja oman mielen virkeänä pitäminen on tärkeää ja niistä kannattaa pitää jollain tavalla kiinni.

– Mieti, kuinka kerrot harrastuskaverille, että en pääse harkkoihin ihan milloin sattuu ja niiden jälkeen kaljoille, isyystutkija Jouko Huttunen avaa.

Vaikka perheen arki muuttuu ja isä voi joutua opettelemaan uusia asioita, niin isät pystyvät kaikkeen, mihin äiditkin.