Äidit vaativat vegaaniruokaa Vantaan päiväkoteihin – Helsingissä viidenkymmenen lapsen ateriat maksavat 26 000 euroa

Vantaan varhaiskasvatuksen johdolle on parin viikon sisällä tullut muutama yhteydenotto, joissa vegaaniruokaa on toivottu päiväkoteihin.

veganismi
lapsi syö vihanneksia
AOP

Vantaan varhaiskasvatuksessa aletaan selvittää, voitaisiinko päiväkotilapsille tarjota tulevaisuudessa vegaaniruokaa. Kaupungille on tänä syksynä tullut asiaa koskien vanhemmilta kaksi yhteydenottoa ja yksi kirjallinen palaute.

– Me arvioimme tilannetta, voisimmeko ehdottaa vegaaniruuan tarjoamisen kokeilun aloittamista jossakin vaiheessa varhaiskasvatuksessa. Mitään päätöstä asiassa ei ole tehty. Perheiden yhteydenotot ovat tulleet noin kahden viikon aikana, eikä nykyisin voimassa olevia kaupungin ateriasopimuksia voi näin nopeasti muuttaa, kertoo Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen.

Tällä hetkellä vegaaniruokaa ei siis päiväkoteihin tehdä. Vantaan Sanomat kirjoitti torstaina kahdesta vantaalaisäidistä (siirryt toiseen palveluun), jotka pelkäävät esiopetusikäisten lastensa jäävän linjauksen vuoksi kokonaan ilman ruokaa päiväkodissa. Myös omien lounaiden vieminen säilytettäväksi päiväkotien keittiöissä on nimittäin Vantaalla kielletty.

Kysyntää vegaaniruoalle ei toistaiseksi ole ollut

Askola-Vehviläinen perustelee nykykäytäntöä kansallisella ravitsemussuosituksella, jonka mukaan vegaaniruokavalion terveellisyydestä alle kouluikäisten lasten kasvuun ja kehitykseen ei ole tutkittu riittävästi.

– Toinen argumentti on ollut, että vegaaniruokavaliota ei ole Vantaan varhaiskasvatuksessa asiakasperheiden toimesta voimakkaasti esitetty, Askola-Vehviläinen sanoo.

– Se ei kuitenkaan tarkoita, että asian tila olisi jatkossa näin, hän jatkaa.

Askola-Vehviläisen mukaan vanhempien yhteydenotot ovat jo saaneet kaupungin arvioimaan asiaa uudelleen ja keskustelu ostosyksikön kanssa on aloitettu.

– Taloudelliset vaikutukset täytyy selvittää. Tarvitsemme myös asiantuntijatietoa siitä, millä tavalla vegaaniruokavalio voitaisiin toteuttaa. Mikäli kysyntää tulee enemmän, niin varmasti lähdemme liikkeelle ehdotuksissamme, hän toteaa.

Eväitä ei saa viedä päiväkodin keittiöön hygieniasyistä

Eväät sen sijaan eivät Askola-Vehviläisen mukaan ole edes väliaikainen vaihtoehto. Hänen mukaansa päiväkotipäivään ja nelituntiseen esiopetukseen pitää sisältyä vähintään yksi ravitsemuksellisesti tasapainoinen ateria.

– Kerhotoiminnassa tai retkiä varten voidaan tuodaan aterian osia, mutta kokonaisia aterioita tuodessa on kylmäketjuongelma.

Vantaan kunnallisten päiväkotien keittiötiloihin ei saa tuoda ulkopuolista ruokaa hygieniasyistä eli kotoa tuotuja ruokia ei voida säilyttää keittiön jääkapeissa.

Askola-Vehviläisen mukaan muita erityisruokavalioita kuitenkin noudatetaan päiväkodeissa ja kasvisruokavaihtoehto on myös päivittäin tarjolla.

Helsingin päiväkodeissa vegaanilapsia on noin 50

Myöskään Espoossa vegaanista ruokaa ei tarjoilla päiväkotilapsille.

– Itse asiassa hirveän vähän on ollut kysyntää eli toistaiseksi sille ei ole ollut tarvetta, sanoo Espoon ruokapalvelujohtaja Minna Ahola.

Helsingin päiväkodeisssa sen sijaan vegaaniruokaa on tämän vuoden alusta lähtien tehty runsaalle 50 lapselle. Heidän aamupalansa, lounaansa ja välipalansa maksavat kaupungille vuodessa noin 26 000 euroa. Päivittäinen lisäkulu on joitakin euroja lasta kohti.

– Vegaanilasten määrä on ollut melko pysyvä. Kun aloitimme, noin 50 lasta ilmoittautui ja määrä on muuttunut ihan muutamalla, toteaa ruokapalveluvastaava Erja Suokas.

Lue myös:

Vegaaniruoka kuuluu päiväkotiin, päätti Helsinki – Keravalla kiistellään

Vegaaniruokaa ei helposti kouluissa saa – tarjoillaan usein vain todistusta vastaan

Monet koulut rajoittavat kasvisruoan saantia – se tarjotaan usein "tiskin alta"

Kikherneitä, linssejä ja soijaa – Katso, mitä kaikkea löytyy päiväkodin vegaanilautaselta