Tuomari määräsi Yhdysvaltoja kääntämään takaisin koneen, joka oli palauttamassa turvapaikanhakijoita – äitiä ja tytärtä oltiin poistamassa maasta kesken oikeuskäsittelyn

Kesken turvapaikkaprosessin käännytet äiti ja tytär tuotiin takaisin El Salvadorista, josta he alunperin pakenivat "äärimmäistä seksuaalista ja rikollisryhmien väkivaltaa".

turvapaikanhaku
Ihmisiä osoittamassa mieltä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan Chicagossa.
Ihmisiä osoittamassa mieltä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maahanmuuttopolitiikkaa vastaan Chicagossa.Kamil Krzaczynski / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on määrännyt, että El Salvadoriin käännytetyt äiti ja tytär on tuotava takaisin Yhdysvaltoihin, koska viranomaiset olivat käännyttäneet heidät maasta kesken meneillään olleen turvapaikkakäsittelyn.

Äiti ja tytär olivat alunperin hakeneet turvapaikkaa Yhdysvalloista kotimaassa kohtaamansa "äärimmäisen seksuaalisen ja rikollisryhmiin kytkeytyvän väkivallan" vuoksi, kertoo kansalaisoikeuksia puolustava järjestö American Civil Liberties Union (ACLU).

Järjestö edustaa kaksikon lisäksi 12 muuta äitiä ja lasta lakijutussa, joka on nostettu käännytyspäätöksiä vastaan.

Asiasta ovat uutisoineet muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

ACLUn mukaan viranomaiset olivat luvanneet olla käännyttämättä oikeusjutussa mukana olevia ennen tapauksen käsittelyä. Kanteen käsittelypäivänä torstaina järjestö sai kuulla, että äitiä ja tytärtä oltiin lupauksesta huolimatta viemässä palautuslennolla El Salvadoriin.

Washingtonilaisen oikeusistuimen tuomari Emmet Sullivan piti mahdottomana hyväksyä, että turvapaikanhakijat käännytetään kesken oikeuskäsittelyn ja määräsi palautetut tuotavaksi takaisin välittömästi.

Tuomari uhkasi, että mikäli näin ei tapahtuisi, joutuisi Yhdysvaltain oikeusministeri Jeff Session kantamaan vastuun tapahtuneesta.

Äiti ja tytär eivät ehtineet nousta koneesta El Salvadorissa, kun heidät jo lennätettiin takaisin lähtöpaikkaan Texasiin.

Kanne Trumpin turvapaikkapolitiikkaa vastaan

Elsalvadorilaisten äidin ja lapsen tapaus on osa suurempaa kannetta. Sen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on evännyt tuhansien väkivaltaa pakenevien ihmisten turvapaikan epäoikeudenmukaisin perustein.

Trumpin hallinto on antanut oikeusministeri Jeff Sessionsin johdolla useita maahanmuuttopolitiikkaa kiristäviä määräyksiä. Kesäkuussa Sessions linjasi, että koti- ja jengiväkivalta eivät pääsääntöisesti ole edellytyksiä turvapaikan saamiseksi Yhdysvalloista.

Vireillä olevan kanteen mukaan El Salvadoriin käännytty nainen ja hänen tyttärensä tulivat Yhdysvaltoihin aviomiehen vuosien seksuaalisen hyväksikäytön ja rikollisjengien tappouhkausten vuoksi. Turvapaikka evättiin, kun viranomaiset katsoivat, ettei naisella ja lapsella ole uskottavaa syytä pelätä vainoa.

El Salvadorin rikollisjengien väkivallasta on kirjoittanut muun muassa CNN (siirryt toiseen palveluun).

Tuomari kielsi myös muiden lakijutussa mukana olevien asianomaisten käännyttämisen toistaiseksi.

Yhdysvaltojen maahanmuuttopolitiikka on ollut viime aikoina suurennuslasin alla siksi, että Meksikon rajalla on erotettu lapsia heidän vanhemmistaan.

Lue lisää:

Yli 2300 lasta on erotettu vanhemmistaan – Nyt republikaanitkin moittivat Trumpin perheet hajottavaa siirtolaispolitiikkaa

Trump tyytyväinen Italian maahanmuuttopolitiikkaan – hän kehottaa muuta Eurooppaa seuraamaan perässä