1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saamen kieli

Saame-suomiluokka aloitti Helsingissä – Ensimmäisenä koulupäivänä suoraan opettajan syliin

Pitkään odotettu saame-suomiopetus on alkanut Helsingissä Pasilan peruskoulussa. Vuotsolainen opettaja uskoo, että saamelaiskulttuuria voi siirtää myös kaupungissa.

saamen kieli
Pasila sámeoahpahus
Ensimmäisenä koulupäivänä hymyilyttää. Kuvassa saame-suomiluokan opettaja Milla Pulska, Pasilan peruskoulun rehtori Maria Uutaniemi, Aslan Laiti ja Sophia Kiprianoff äitinsä Maarit Kiprianoffiin kanssa.Sari Hirvasvuopio / Yle

Pasilan peruskoulussa on ensimmäinen koulupäivä päättynyt. Päivä on ollut jännittävä. Uudet oppilaat kirmaavat innoissaan pihalle leikkimään muiden lasten kanssa. Niin käynnistyi ekaluokkalaisten koulutie ja samalla kauan kaivattu saamenkielinen opetus Helsingissä.

Saame-suomiluokan opettaja Milla Pulska on mielissään työn alkamisesta. Oulun yliopistosta tänä vuonna opettajaksi valmistuva Pulska nauttii mahdollisuudesta opettaa luokkaa saameksi.

Milla Pulska
Vuotsolainen Milla Pulska muutti Helsinkiin ryhtyäkseen saame-suomiluokan opettajaksi.Sari Hirvasvuopio / Yle

Ajatus lähteä etelään töihin syntyi vauhdilla. Helsinki alkoi kiehtoa opettajaopintojaan viimeistelevää vuotsolaisnaista, kun työ pilottihankkeessa tuli hakuun.

Pulska opettaa lapsille saamen kielen ohella kulttuuria. Hän pitää kuitenkin haasteellisena sitä, että saamelainen ympäristö ja elinkeinot ovat maantieteellisesti kaukana. Tuoreella luokalla on jo ystävyyskoulu Saamenmaalta. Kouluun aiotaan luoda tiiviit suhteet, jotta oppilaat tutustuisivat saamelaiskulttuuriin ja saisivat luontevalla tavalla itselleen saamenkielisiä ystäviä.

– Kyllä kaupungissakin voi käyttää saamen kieltä, elää saamelaisena ja oppia kulttuuria, sanoo Pulska.

"Olen piirtänyt, opiskellut ja saanut uusia juttuja"

Kuusivuotias ekaluokkalainen Sophia Kiprianoff piti uudesta opettajasta niin paljon, että juoksi ensimmäisenä koulupäivänään suoraan Milla Pulskan syliin.

– Olen piirtänyt, opiskellut ja saanut uusia juttuja. Kirjat tulevat myöhemmin postin mukana.

Ensimmäisenä päivänä lapset pääsevät tutustumaan toisiinsa, kouluun ja luokkaan. Sen ohella opitaan perusasioita koulusta, kuten miten mennään syömään ja miten maltetaan jonottaa.

Sophia Kiprianoff
Sophia Kiprianoffin mielestä oli jännittävää aloittaa koulu.Sari Hirvasvuopio / Yle

Pasilan peruskoulun rehtori Maria Uutaniemi kertoo, että uudella saame-suomiluokalla koulutien aloittaa kuusi lasta. Rehtori on tyytyväinen siihen, että he löysivät opettajan luokalle.

– Tämä on tietyllä tavalla aika ainutlaatuista, ja hienoa pilottiahan tässä ollaan tekemässä. Ymmärtääkseni tämä on hyvinkin ainutlaatuista sekä valtakunnan että Pohjoismaiden tasolla, toteaa Uutaniemi.

Koulu alkoi varautua opetuksen alkamiseen jo keväällä, kun päätös luokan käynnistämisestä tehtiin. Kouluun on hankittu kirjallisuutta ja materiaaleja opetusta varten, ja koulu on myös vieraillut Utsjoella tutustumassa kaikkeen siihen, mitä saamenkielisessä opetuksessa tarvitaan.

Maarit Kiprianoff
Ekaluokkalaisen äiti Maarit Kiprianoff uskoo opetuksen vahvistavan lapsensa kielitaitoa.Sari Hirvasvuopio / Yle

Sophian äiti Maarit Kiprianoff on hyvin tyytyväinen siihen, että lapsi pääsee aloittamaan koulunkäyntinsä saame-suomiluokalla. Äiti ja tytär ovat pohtineet yhdessä kotona, millainen uusi luokka on ja kuka tulee opettajaksi.

– Se on ollut iso asia ja siitä on puhuttu kotona paljon.

Äiti uskoo vankasti siihen, että opetus tukee lapsen kielitaitoa, koska opettaja käyttää tunneillaan pelkästään saamen kieltä.

– Tämä on aivan mahtavaa, iloitsee Kiprianoff.

Lue seuraavaksi