Talvikausi toi linjauutuuksia ja pysäkkimuutoksia joukkoliikenteeseen Jyväskylässä

Jyväskylän paikallisliikenteeseen tuli poikkeuksellisen paljon muutoksia, kun talviaikataulu astui voimaan hellepäivänä 9. elokuuta.

Vapaudenkadun bussipysäkkejä siirretään läheisten rakennustyömaiden vuoksi. Kuva: Eveliina Matikainen / Yle

Suurimmat muutokset ovat Vapaudenkadun paikallisliikenneterminaalissa, jossa pysäkkijärjestelyjä on muutettu Valtiontalon ja Reimarinkulman rakennustöiden vuoksi. Myös aikataulu- ja reittimuutoksia on tullut useita.

– Esimerkiksi linja 1 ja 2, yksi suosituimmista runkolinjoista, palaa takaisin Rautpohjaan ja Palokasta avataan uusi yhteys Seppälään ja sieltä keskustaan. Runkolinjoille 18, 18K ja 25 on lisätty liikennettä, joten aika paljon tulee muutoksia, kertoo joukkoliikennesuunnittelija Jouni Enroos.

Vapaudenkadun joukkoliikenneterminaalin pysäkkejä siirretään uusille sijoille läheisten rakennustyömaiden vuoksi. Meneillään olevan Valtiontalon työmaan ja pian alkavan Reimarinkulman rakentamisen vuoksi Muuramen suuntaan lähtevä pysäkki 5 siirtyy Kirkkopuistoon ja pysäkit 6 ja 7 vaihtavat paikkaa.

Linkkien reaaliaikaisen seurannan toteutus tökkii yhä

Jyväskylän joukkoliikenteessä on pitkään odotettu bussivuorojen reaaliaikaista seurantapalvelua, jolloin matkustaja saisi esimerkiksi matkapuhelimeensa tarkan ajan bussin saapumisesta omalle pysäkille.

– Eniten odotetaan juuri reaaliaikaisuutta. Sen kanssa ollaan tapeltu jo kaksi vuotta ja sitä ei ole saatu toimimaan teknisten ongelmien takia. Nyt mietimme mitä keksitään, jotta saadaan se toteutettua, tunnustaa joukkoliikenneinsinööri Ari Tuovinen.

Matkustajamäärä on kasvanut Jyväskylän paikallisliikenteessä tänäkin vuonna. Tosin vähemmän kuin kolmena viime vuonna.

– Kasvua on tällä hetkellä noin neljä prosenttia ja tarkoittaa noin 200 000 matkaa tähän mennessä vuositasolla, kertoo Ari Tuovinen.