Kuopion katuja myllerretään nyt urakalla – näin katuremontit vaikuttavat autolla liikkumiseen

Keskustassa ja sen lähialueilla on nyt käynnissä viisi remonttia, jotka vaikuttavat ajoreitteihin. Keräsimme perustiedot ja aikataulut tänne.

Kuopio
Kartta.
Yle

1. Kauppakatu

Keväällä alkaneessa remontissa Kauppakadun pinta uusitaan Vuorikadun ja Maaherrankadun väliltä. Samalla katuosuudesta tulee pyöräilyvoittoinen katu (siirryt toiseen palveluun), jossa autoilua on rajoitettu.

Nyt tieosuus on poikki autoliikenteeltä. Pyöräilijät ja kävelijät pääsevät kuitenkin läpi. Kuopion kaupungin rakennuttajapäällikkö Jukka Rissasen mukaan urakka on valmis lokakuussa.

2. Niiralankatu

Vilkkaan Niiralankadun läpi ajavien autoilijoiden sopeutumiskykyä koeteltiin tällä viikolla, kun katuremontin kiertotie muuttui (siirryt toiseen palveluun). Keskustaan ajetaan nyt Pyöräkadun kautta. Vastaavasti Niiralankatu on suljettu välillä Rajakatu–Nahkurinkatu.

Kiertotie Turon talon takaa vaatii autoilijoilta tarkkuutta, sillä katua pitkin kulkee paljon busseja ja reitti on kohtuullisen ahdas.

Saneerauksessa kavennetaan ajorataa ja rakennetaan pyöräkaista. Tämänkin urakan on määrä valmistua lokakuun loppupuolella.

3. Suurmäentie

Suurmäentien saneerauksen aikaisista liikennejärjestelyistä on tullut kaupungin mukaan kenties enemmän palautetta kuin mistään muusta tämänhetkisestä remontista. Syynä on 30 km/h tuntirajoitus, jota moni autoilija ei ole malttanut noudattaa.

– Ja kun sitä ajaa kovempaa, niin tie tuntuu töyssyiseltä. On siellä tainnut poliisi käydä sakottamassakin, rakennuttajapäällikkö Jukka Rissanen sanoo.

Suurmäentielle saadaan remontissa uusi kevyen liikenteen väylä ja muun muassa uusi pysäköintialue. Urakka valmistuu lokakuussa, joskin viimeistelytöitä voi jäädä keväälle.

On siellä tainnut poliisi käydä sakottamassakin.

Jukka Rissanen

4. Ruotsinkatu

Minna Canthin koululle johtavan Ruotsinkadun remontti vaikuttaa (siirryt toiseen palveluun) sekä autoilijoiden että kevyen liikenteen reitteihin. Alavan kirkon suunnalta tulevien autoilijoiden pitää kiertää koululle Omakotitien kautta. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden reitti kiertää Tupatien kautta.

Kaupunki toivoo, että mahdollisimman moni välttäisi Ruotsinkadun käyttämistä ja ajaisi koululle Huuhankadun kautta. Erityisesti lapsia kannattaa muistuttaa varovaisuudesta työmaa-alueen lähellä.

Tässä remontissa uusitaan Ruotsinkadun päällystys aina Huuhankadun risteyksestä Taivallahdentien risteykseen saakka. Samalla jalkakäytävää levennetään, jolloin siitä tulee kevyen liikenteen väylä. Samassa urakassa osa Tupatietä uusitaan.

Uuden kadun on määrä olla valmis syyskuussa.

5. Presidentinkatu ja Aulis Rytkösen katu

Mölymäen rakennustyöt ovat tehneet Presidentinkadusta pitkän umpikujan. Uuden asuinalueen rakentamisen vuoksi Aulis Rytkösen katu (siirryt toiseen palveluun) on suljettu kokonaan. Lisäksi Presidentinkadun ja Saastamoisenkadun risteys on kiinni vesi-, viemäri- ja kaukolämpölinjojen rakentamisen (siirryt toiseen palveluun) vuoksi.

Saastamoisenkadun risteyksessä urakoivan Savon Kuljetuksen mukaan työ valmistuu marraskuussa. Vastaavasti Aulis Rytkösen katu ei palaa enää entiselleen, vaan siellä ajojärjestelyt muuttuvat pysyvästi.