1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Eläkkeelle jäävä poliisi on huolissaan Lapin tilanteesta: "Partio ei ole välittömästi paikalla, jos ei satu olemaan lähistöllä"

Yli 40 vuotta poliisina työskennelleen, Lapin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Seppo Kinnusen mukaan poliisit työskentelevät Lapissa jaksamisen äärirajoilla.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Tornion poliisiaseman pihaan tuodaan miestä autolla. Ilman rautoja kuitenkin tässä tapauksessa.

41 vuotta poliisivoimissa työskennellyt Lapin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Seppo Kinnunen tuli viimeisenä työpäivänään virantoimitukseen poliisikyydillä – vihreän, museorekisterissä olevan Ford A:n takapenkillä.

Palvelusvuosiin on mahtunut monia tehtäviä poliisin työssä. Hän on toiminut poliisipäällikkönä Kemijärven, Tornionlaakson ja Peräpohjolan poliisilaitoksissa. Poliisin hallintorakenneuudistus jätti Lappiin vain yhden poliisilaitoksen ja suurin osa päälliköistä sijoittui Rovaniemelle. Kinnusesta tuli Lapin poliisilaitoksen apulaispäällikkö.

Kinnunen on etsinyt Ylitornion avovankilasta karanneita vankeja, selvittänyt rikosta, jossa mies poltti äitinsä Kemijärvellä (siirryt toiseen palveluun) tuhoisassa kerrostalopalossa, ja menettänyt työkaverinsa 1990-luvulla, jolloin virantoimituksessa ollut poliisi ammuttiin.

– Se oli varmasti pahin paikka, Kinnunen sanoo.

Poliisiauton kylki.
41 vuotta poliisivoimissa työskennellyt Lapin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Seppo Kinnunen tuli viimeisenä työpäivänä virantoimitukseen poliisikyydillä – vihreän, museorekisterissä olevan Ford A:n takapenkillä.

Kinnunen on kehuttu poliisina, joka osaa käyttää maalaisjärkeä. Hän toteaa, että poliisityö lähtee aina siitä, että asiat selvitetään asioina.

– Kenenkään ihmisarvoa ei loukata ja yleensä yhteisymmärrys löytyy, Kinnunen sanoo.

"Tukipartion tuleminen saattaa kestää hyvinkin pitkään"

Lapin poliisi tekee töitä vähällä resurssilla. Arki pyörii ja Kinnusen mukaan isoin kiitos siitä kuuluu joustavalle ja venyvälle henkilökunnalle.

– Tavanomaiset tehtävät pystytään hoitamaan henkilökunnan venymisen vuoksi, toistaiseksi on jaksettu ja paineen alle.

– Tosiasia on, että meillä ei ole toiminnallista reserviä. Jos jotakin sattuu, tukipartion tuleminen saattaa kestää hyvinkin pitkään. Harvaan asutulla alueella ja pitkillä välimatkoilla, partio ei ole välittömästi paikalla, jos ei satu olemaan lähistöllä. Olen sanonut ihmisille, että soittakaa aina 112, se voi olla lähellä mutta voi kestää pitempäänkin.

Hätänumeroon soittaminen on tärkeää myös rikosten tilastoitumisen vuoksi. Poliisin rahoitus perustuu myös muun muassa hälytyspalveluiden suorittamiseen ja poliisin tietoon tulleiden rikosten selvittämiseen. Se on yksi tapa perustella poliisin saatavuutta.

Riittävätkö poliisivoimat Lapissa?

Yle selvitti viime vuoden lopulla, kuinka kauan poliisia odotetaan eri puolilla Suomea. Lapissa poliisia joutuu odottamaan vähintään puoli tuntia yhdeksällä paikkakunnalla. Vasteaika oli seurantajakson aikana pisimmillään Utsjoella, keskimäärin 85,7 minuuttia. Utsjoella ei ole enää pariin vuoteen ollut omaa poliisia. Myös Enontekiöllä vasteaika oli yli tunnin. Enontekiö on jäänyt ilman vakituista poliisia keväällä, viranhaltijan jäätyä eläkkeelle.

Enontekiöllä poliisin puuttuminen on herättänyt kuntalaisissa pelkoa ja kunta halusi palkata itse oman seriffin. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kuitenkin tyrmäsi kunnan seriffihaaveet.

Lapin poliisin tilannetta on käsitelty sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) kanssa heinäkuussa. Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo, kuinka kokoomuksen Lapin piirin puheenjohtaja Heikki Autto ja poliisin neuvottelukunnan puheenjohtaja Sanna Luoma veivät ministerille viestiä Lapin poliisien resursseista.

Viestin mukaan hankalin tilanne on Ylä-Lapissa, mutta ongelma koskee koko Lappia. Esimerkiksi Tornio-Haaparannan vilkas raja vaatii poliisivoimia ja Kemi-Tornioon kaivataan lisää vahvuutta.

–Emme saa päästää maailmalle leviämään uutisia, että täällä on isoja osia maasta jätetty kokonaan ilman turvallisuusviranomaisia, Autto sanoo Aamulehden jutussa.