Eläkeläisnainen pelastaa simpukoita linnuilta ja kuivuudelta – Kokemäenjoen vedenpinta poikkeuksellisen matalalla vielä ainakin viikon

Liisa Teronen on jo yli viikon ajan heittänyt jokisimpukoita takaisin jokeen. Simpukat ovat jääneet kivien väliin kuivalle maalle, kun Kokemäenjoen vesi on laskettu erittäin matalalle voimalaitoksen huoltotyön takia.

simpukat
Simpukoita rannalla.
Kuolleita simpukoita Kokemäenjoen rannalla.Liisa Kallio / Yle

Kokemäen Penttilänniemessä näkyy selkeästi, mistä rantaviivan pitäisi alkaa. Kokemäenjoen vesi on kuitenkin vetäytynyt monta metriä kauemmas ja paljastanut kivipohjan, jossa on tyhjiä simpukankuoria. Ne ovat jääneet loukkuun kivien väliin veden laskettua ja kuolleet joko kuivuuteen tai päätyneet lintujen evääksi.

– Toivottavasti vesi ei laske enää enempää. Vanhat ihmiset sanovat, etteivät ole koskaan nähneet vettä näin alhaalla, kokemäkeläinen Liisa Teronen sanoo.

Vanhat ihmiset sanovat, etteivät ole koskaan nähneet vettä näin alhaalla.

Liisa Teronen

Eläkkeellä oleva Teronen on jo yli viikon ajan käynyt heittämässä maalle jääneitä simpukoita takaisin jokiveteen päivittäin. Hän on erittäin huolissaan simpukoiden säilymisestä, sillä vedenpinta on jatkanut laskemistaan ja jättänyt niitä jälkeensä yhä enemmän. Yksin Teronen ei voi kaikkia simpukoita pelastaa.

– Alue on niin laaja, ettei kaksi kättä pelkästään riitä tähän urakkaan. Onneksi täällä on muutama muukin tajunnut tilanteen ja tullut auttamaan.

Nainen joenrannalla.
Liisa Terosen jalkojen alla on joen pohjaa, joka on normaalisti veden alla. Vesi on laskenut metrien päähän rantaviivasta.Liisa Kallio / Yle

Vedenkorkeutta pidetään alhaisena kahden viikon ajan

Viime joulukuussa tapahtuneen öljyvahingon takia Kokemäenjoen vedenkorkeutta on jouduttu laskemaan. Harjavallan kaupungin tekninen johtaja Juhani Ramberg kertoo, että puhdistustyöt jatkuvat luultavasti koko syksyn.

Poikkeuksellisen matala vedenpinta ei kuitenkaan johdu tällä hetkellä kokonaan öljyvahingosta.

– Vedenkorkeus on normaalia matalammalla öljyntorjunnan takia, mutta sitä on laskettu entisestään muista syistä, Ramberg sanoo.

Syy löytyy Harjavallan vesivoimalaitokselta. Laitoksella on käynnissä tuloputken pumppujen huoltotyö, jonka takia vedenkorkeutta on jouduttu laskemaan entisestään Kolsin ja Harjavallan voimalaitoksen välisellä joenpätkällä.

Kuukauden kuluttua vedenkorkeutta lasketaan vielä tiivisteen laiton ajaksi.

Pekka Pollari

Länsi–Suomen Voiman toimitusjohtaja Pekka Pollari arvioi huoltotyön jatkuvan mahdollisesti vielä ensi viikon, jonka jälkeen vedenkorkeus normalisoituu.

– Kuukauden kuluttua vedenkorkeutta lasketaan vielä tiivisteen laiton ajaksi, Pollari kertoo.

Ensi vuonna on edessä myös Harjavallan voimalaitoksen toisen koneyksikön huolto, jolloin vedenkorkeutta täytyy jälleen laskea. Pollarin mukaan yhtiö pyrkii suorittamaan työn parempana ajankohtana ensimmäiseen huoltoon verrattuna.

– Mahdollisesti työ voisi alkaa elokuun puolessa välissä, jotta se ei haittaisi joen virkistyskäyttöä niin paljon.

Lue aiheesta lisää:

Kokemäenjoen nikkelipäästö tappoi yli neljä miljoonaa simpukkaa

Hyydepadot tukahduttivat Kokemäenjoesta löytyneet simpukat – joukkokuolemalla ei yhteyttä aiempiin päästövuotoihin

Pori pelasti 1500 simpukkaa: Hinta 33 euroa kappaleelta

Vuollejokisimpukkaa löytyi uusista paikoista Lounais–Suomessa