1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjällä superkiire: "En ehdi puhua sanaakaan" – KRP:n päällikön esitutkinta valmistuu vain hetki ennen Suomen suurinta poliisirikosoikeudenkäyntiä

Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin esitutkinta valmistuu Ylen tietojen mukaan tänään perjantaina. Poliisipäälliköiden rikosjuttu liittyy tietolähteiden käyttöön.

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa Turussa 19. elokuuta 2017. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa ensi tiistaina Suomen historian laajin poliisirikosoikeudenkäynti valmistelevalla istunnolla. Oikeudenkäynnissä on kyse tietolähteiden käytöstä Helsingin poliisilaitoksella vuosina 2008–2013.

Syytettyjen penkille joutuu suuri määrä korkeita poliisijohtajia.

Syytteen ovat saaneet muun muassa edellinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero sekä Helsingin poliisilaitoksen entinen johtaja Jukka Riikonen ja nykyinen johtaja Lasse Aapio. Aapio on hyllytetty virastaan häneen kohdistuvan rikosepäilyn vuoksi.

Myös Jari Aarnio syytettynä

Poliisipäälliköiden viereen syytettyjen penkille istuu myös Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio.

Aarniota ja poliisipäällikköja syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytteiden mukaan Helsingin poliisilaitoksella ei ole kirjattu vuosina 2008–2013 asianmukaisesti tietolähteitä rekistereihin. Syyttäjä myös katsoo, etteivät poliisijohtajat Helsingin poliisilaitoksella ja Poliisihallituksessa valvoneet riittävästi tietolähteiden käyttöä.

Jari Aarnio johti aiemmin Helsingin huumepoliisia, jossa tietolähteitä on käytetty.

KRP:n päällikön esitutkinta valmistuu tänään

Poliisipäälliköiden laajassa tietolähdejutussa on tutkinta vielä kesken keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin ja erään toisen henkilön osalta. Lardot työskenteli aiemmin Poliisihallituksessa tietolähdetoiminnan valvonnassa.

Ylen tietojen mukaan Lardotin tutkinta valmistuu tänään. Eli vain hetki ennen kuin laaja poliisirikosoikeudenkäynti alkaa Helsingin käräjäoikeudessa. Se alkaa ensi viikon tiistaina.

Syyttäjälle tulee kiire

Kun keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin tutkinta valmistuu, niin käytännössä vasta sitten tiedetään, siirtyykö juttu syyteharkintaan. Ylen saamien tietojen mukaan hyvin todennäköistä on, että tutkinta päätyy syyttäjälle. Ja se tarkoittaa sitä, että syyttäjälle tulee hyvin kiire.

Syyteharkintaan jää aikaa vain vuorokausi tai muutama, ennen kuin valmisteluistunto käräjäoikeudessa alkaa. Tämä on hyvin poikkeuksellista laajoissa jutuissa, joiden esitutkinta-aineistot voivat olla satoja tai tuhansiakin sivuja.

Yle tavoitti perjantaina oikeudessa poliisijohtajien syytteitä ajavan kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaan.

– Minulla on nyt kiire, en ehdi puhua sanaakaan, Tiesmaa vastasi puhelimeen kiireisenä.

Tiesmaa kuitenkin ehti kertoa, että hän työskentelee parhaillaan tietolähdekokonaisuuden kanssa. Hän ei halunnut arvuutella, milloin hän saa syyteharkinnan valmiiksi, jos ja kun hänen pöydälleen tulee keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkarikosepäily.

Helsingin käräjäoikeus on tiedottanut, että poliisirikosoikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa elokuun 28. päivä.

Lue myös:

Virkarikoksista epäilty Robin Lardot Ylelle: Tapahtumat on selvitettävä asianmukaisesti – Ylimpään poliisijohtoon kohdistuva tietolähdetutkinta laajeni

Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Virkarikostutkinta on "poliisin historian vakavin paikka" – kolmelle korkea-arvoiselle poliisimiehelle syytteet virkarikoksista