1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. historia

Suomalaisen aatelissuvun luultiin jo kuolleen – Nyt jälkeläiset järkyttyivät Tampereen kaupungin suunnitelmista: "Olemme hyvin surullisia"

Von Nottbeckin suku on vaikuttanut keskeisesti Tampereeseen. Nyt suvun elämää esittelevän Museo Milavidan sulkemista harkitaan.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Von Nottbeckin aatelissuku on entinen suomalainen aatelissuku, joka tunnetaan parhaiten Tampereen Finlaysonin puuvillatehtaan omistajina 1800-luvulla.

Suku rakennutti itselleen myös Näsilinnan, josta käydään nyt Tampereella kovaa keskustelua. Yle kertoi torstaina, että kaupunki harkitsee museosta luopumista 270 000 euron säästöjen saamiseksi.

Suku on surullinen Tampereen kaupungin suunnitelmista. Yle tavoitti Kanadasta suvun jäsenen Cindy Lee de Nottbeckin. Wilhelm von Nottbeck oli hänen esi-isänsä ja Heinz von Nottbeck isoisänsä. Cindy Lee de Nottbeck oli paikalla, kun suvun elämää esittelevä Museo Milavida avattiin.

– Perheeni on hyvin surullinen ja teemme kaikkemme, mitä voimme auttaaksemme.

Museon tausta

Carl Samuel von Nottbeck hankki Finlaysonin omistukseensa ja hänen pojastaan Wilhelmistä tuli tehtaan johtaja. Suku tunnettiin Tampereen kosmopoliitteina. Von Nottbeckin suku rakennutti tehtaiden työntekijöille oman koulun ja kirkon sekä perusti oman kirjaston, palokunnan, poliisin ja seurakunnan.

Myös Tampereen ja Suomen ensimmäisen sähkövalon saaminen on suvun ansiota.

Kuva: Yle / Jukka Töyli

Luultiin jo kuolleen

Sukuun kuulunut Peter von Nottbeck osti kaupungin omistaman kallion laelta tontin vuonna 1893. Milavidaksi nimetty palatsi valmistui muutamaa vuotta myöhemmin. Perheeseen syntyi neljä lasta, jotka jäivät pieninä orvoiksi.

Von Nottbeckit jättivät Tampereen vähitellen vuoteen 1917 mennessä. Palatsi myytiin Tampereen kaupungille 1905.

Aatelissuvun luultiin jo kuolleen 1990-luvulla, kun suvun jälkeläinen Sveitsissä kuoli. Joitakin vuosia sitten selvisi, että sukulaisia asuu Kanadassa, jossa he käyttävät nimeä de Nottbeck.

Komea talo oli parikymmentä vuotta tyhjänä Tampereen paraatipaikalla odottamassa korjausta, joka siirtyi vuosi toisensa jälkeen. Viimein museo aukeni vuonna 2015, ja Nottbeckin suku kävi katsomassa sitä Suomessa.

De Nottbeckien suvun jäsenet vasemmalta: Cindy de Nottbeck, hänen poikansa Daniel Racine, sekä Kate ja Jay de Nottbeck. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

"Olemme hyvin surullisia"

Nottbeckin suku käyttää Kanadassa nimeä de Nottbeck. Heillä ei ole aatelissuvun asemaa, vaan he elävät tavallista elämää.

Cindy Lee de Nottbeckilla on kaksi veljeä ja yksi sisko ja muutama serkku isän puolella.

– Me olemme viimeiset, hän kertoo.

Cindy Lee de Nottbeck järkyttyi Tampereen kaupungin suunnitelmista. Hän sanoo, että koko suku on surullinen.

– Olemme hyvin surullisia. Jos joku tietää, miten Näsilinna voidaan pitää auki, kertokaa kaupungille. Antakaa kaupungin tietää, mitä mieltä olette.

– Nimi Nottbeck merkitsee monelle paljon siitä syystä, mitä isoisoisäni teki Tampereen puolesta.

Cindy Lee de Nottbeck sanoo, että museo menestyisi paremmin, jos sitä mainostettaisiin enemmän. Nyt museossa käy vuodessa 30 000 ihmistä.

– Olen varma, että jos sitä mainostaisi, se kukoistaisi. Kun olin Suomessa, taksikuskikaan ei tiennyt, missä Näsilinna on.

Nottbeckien sukuhaudoille eivät eksy helposti edes paikalliset ihmiset. Kuva: Liisa Leinonen / Yle

Museon sulkeminen on yksi säästöehdotuksista, jotka tulivat julki torstaina.

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina vuoden 2019 talousarviokehystä. Kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta 19. marraskuuta.

Lue lisää:

Tampere harkitsee luopuvansa suositusta museosta paraatipaikalla: Luopumisessa "imagohaitta merkittävä"

Sukututkimusta kaukana kotoa – matka herkisti tehdaspatruuna Nottbeckin jälkipolvet

Museo Milavida avaa ovensa 1800-luvun Tampereen yläluokan elämään

Tampereen upeimmasta palatsista tuli epäonnen koti, mutta remontti toi uuden elämän

Tampere suunnittelee kipeitä säästöjä: Luokkakoot ja päiväkotiryhmät kasvavat, katujen ja puistojen hoidosta tingitään