Medvedev tiukkana: Lisäpakotteet olisivat taloudellinen sodanjulistus

Kolmen kuukauden päässä häämöttävät pakotteet katkaisisivat Yhdysvaltain ja Venäjän kauppa- ja diplomaattisuhteet.

Kansainväliset pakotteet
Dmitri Medvedev
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev.AOP

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on vastannut kovin sanoin Yhdysvaltojen asettamiin uusiin Venäjän-vastaisiin pakotteisiin. Uusia pakotteita asetettiin Britannian Salisburyssa maaliskuussa tehdyn hermomyrkkyiskun takia.

– En halua kommentoida tulevia pakotteita, mutta voin sanoa, että jos voimaan astuu jotakin sellaista kuin pankkitoiminnan tai tiettyjen valuuttojen käyttämisen kielto, voimme varmasti kutsua tätä taloudellisen sodan julistamiseksi, Medvedev sanoi Interfax-uutistoimiston mukaan.

– Ja meidän täytyy vastata tähän sodanjulistukseen. Taloudellisin keinoin, poliittisin keinoin tai jos tarpeellista, muilla keinoilla. Amerikkalaisten ystäviemme täytyy ymmärtää tämä.

Pakotteiden ensimmäinen erä astuu voimaan kahden viikon päästä. Se kieltää viemästä Venäjälle kansallisen turvallisuuden kannalta sensitiivistä amerikkalaista teknologiaa.

Toinen pakote-erä astuu voimaan 90 päivää myöhemmin, jollei Yhdysvallat katso Venäjän luopuneen kemiallisten aseiden käytöstä. Se olisi paljon rankempi ja kieltäisi kaikki yhdysvaltalaiset pankkilainat Venäjälle, lopettaisi kaiken Yhdysvaltain viennin Venäjälle ja katkaisisi maiden diplomaattiset suhteet.

Asiantuntijat ovat pitäneet rajumman pakote-erän toteutumista epätodennäköisenä.

Venäjä on kiistänyt olevansa vastuussa Salisburyn iskusta.

Lue lisää:

Yhdysvallat: Venäjä oli Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkytysyrityksen takana – vastauksena pakotteita

USA:n pakotteet saivat aikaan kaaoksen Venäjän taloudessa – ruplan arvo ja pörssikurssit romahtivat