1. yle.fi
  2. Uutiset

13-vuotias Elmo nappasi SM-kultaa satojen taikureiden edessä – tähtää nyt ammattitaikuriksi

Elmo Huovila on kiertänyt esiintymässä eri puolilla Suomea jo kahdeksan vuoden ajan.

taikominen
Taikuri Elmo Huovila
Kouvolalainen Elmo Huovila on tuore suomenmestari.Juulia Tillaeus / Yle

Liinat, pallot ja kortit viuhuivat lavalla taikureiden hyppysissä. 5-vuotias Elmo Huovila oli saapunut perheensä kanssa huvipuistoon katsomaan taikanäytöstä. Hän ei ollut koskaan aiemmin nähnyt vastaavaa.

Taikuus imaisi hänet hetkessä maailmaansa.

– Minua kiinnosti se mysteeri, kun en tiennyt miten temput tehdään. Halusin selvittää sen, Huovila kertoo.

Pian kouvolalaispoika sai vanhemmiltaan lahjaksi lasten taikasetin. Siitä hetkestä alkoi armoton harjoittelu, joka jatkuu edelleen.

Takana satoja esiintymisiä

Nyt 13-vuotiaan Elmo Huovilan päivät täyttyvät taikuudesta. Hän kehittää uusia temppuja ja hioo tekniikkaansa lähes koko ajan, ainoastaan koulupäivien ajan on pidettävä taukoa. Korttipakka kulkee mukana joka paikkaan.

– Harjoittelen yleensä itsekseni. Kun temppu alkaa olla melkein valmis, näytän sen perheelle ja kavereille. He kertovat rehellisen mielipiteen. Jos temppu ei miellytä, kehitän sitä lisää.

Taikuri Elmo Huovila
Katso videolta, kun Elmo esittelee taitojaan.

Koeyleisö pääsee nauttimaan kokeneen esiintyjän näytöksestä, sillä Huovila on kiertänyt 6-vuotiaasta saakka esiintymässä sadoilla syntymäpäivillä, yritysten tilaisuuksissa ja yleisötapahtumissa.

– Taikuudessa parasta on nimenomaan yleisön reaktioiden näkeminen. Esiintyminen ei jännitä enää niin paljon, kun on kokemusta.

Hiljattain kuitenkin jännitti.

Kultaa ensi yrittämällä

Huovila koki uransa tähän mennessä mieleenpainuneimman hetken hienäkuun lopussa, kun hän osallistui elämänsä ensimmäisiin kilpailuihin Kouvolan Taikapäivillä.

Musiikin rytmittämä liinaesitys jännitti Huovilaa tavallista enemmän, sillä yleisössä istui 150 taikuria.

– Tosi harvoin tulee esiinnyttyä muille taikureille. Se on erilaista, koska taikurit tietävät melkein kaikki temput. Siinä pitää keksiä jotain uutta, joka hämmästyttää.

Huovila onnistui tavoitteessaan ilmeisen hyvin, sillä hän nappasi kultaa näyttämötaikuuden juniorisarjassa.

– Siinä palkittiin kova harjoittelu, sillä olin työstänyt esitystäni pitkään. Ihmiset näyttivät tykkäävän, Huovila toteaa.

Näyttämötaikuuden SM-pokaali
Huovilan ensimmäinen pokaali etsii vielä arvoistaan paikkaa kotoa.Juulia Tillaeus / Yle

Taikureille järjestetään Suomessa kilpailuja vuosittain. Huovila aikoo alkaa kilpailla aktiivisesti, ja hänen ajatuksensa ovat jo seuraavissa kilpailuissa.

Kortit kiehtovat

Elmo Huovilalla on taikaharrastusta takanaan jo kahdeksan vuotta. Repertuaariin on tullut mukaan entistä vaativampia temppuja. Yhteensä niitä alkaa olla jo satoja.

– Uusia ideoita tulee kaikkialta, melkein joka päivä. Osan niistä pystyy toteuttamaan, osaa ei.

Eniten nuori taikuri nauttii korttitemppujen tekemisestä.

– Korttitaikuudessa on niin paljon erilaisia mahdollisuuksia, ja korttitemppuja on lukematon määrä. Siinä pystyy aina oppimaan jotain uutta.

Taikuri Elmo Huovila
Elmo Huovila keräilee korttipakkoja. Niitä on kertynyt jemmaan jo satoja.Juulia Tillaeus / Yle

Korttien lisäksi Huovila tekee temppuja esimerkiksi liinoilla ja kolikoilla. Samanlaisia varusteita käytti myös Suomen tunnetuin, hiljattain edesmennyt taikuri Solmu Mäkelä.

– Solmu on ollut varmaan Suomen jokaiselle taikurille suuri esikuva. Hän oli yksi suomalaisen taikuuden uranuurtajista, Huovila toteaa.

Mäkelän lisäksi Huovila ihailee useita taikureita, kuten Jokeri Pokeri Box -taikashow'sta tunnettua Simo Aaltoa ja Kouvolan Taikapäivien järjestäjää Markku Purhoa. Esikuviensa tapaan Huovila haluaisi tehdä taikuudesta itselleen ammatin.

– Haluaisin tehdä paljon keikkoja ympäri maailmaa. Se vaatii kärsivällisyyttä ja paljon harjoittelua, Huovila sanoo.

Nuori taikuri ammentaa esikuviltaan inspiraatiota omiin temppuihinsa. Kokeneet taikurit ovat tukeneet Huovilaa tämän polulla.

– Menin jo pienenä kysymään ammattilaisilta miten jotain temppuja tehdään, ja he auttoivat ja opettivat hyvin avoimesti. Taikurit kertovat salaisuuksiaan, mutta enimmäkseen muille taikureille. Maallikoille niitä ei kerrota, koska se veisi illuusion pois.

Lue seuraavaksi