Turkin valuutta romahtaa – Erdoğanin vetoaminen Allahiin ei rauhoittanut markkinoita

Eurooppalaispankit pohtivat, kuinka Turkin talousongelmat heijastuvat Euroopan rahamarkkinoihin.

Turkki
Valuutanvaihtopiste Istanbulissa 9. elokuuta.
Valuutanvaihtopiste Istanbulissa 9. elokuuta.Sedat Suna / EPA

Turkin valuutan, liiran heikkeneminen on jatkunut tänään perjantaina. Päivän aikana liiran arvo on heikentynyt jo 19 prosenttia.

Alkuvuoden aikana liira on menettänyt arvostaan yli 40 prosenttia.

Vuoden alussa eurosta piti maksaa noin 4,55 liiraa, kun tänään sen hinta on noussut jo 7,50 liiraan.

Taustalla epäilyttävä talouspolitiikka ja riitaisa ulkopolitiikka

Turkin talousongelmien taustalla vaikuttaa erityisesti presidentti Recep Tayyip Erdoğanin politiikka ja hänen tekemänsä henkilövalinnat.

Hän on heikentänyt Turkin keskuspankin itsenäistä asemaa ja nimittänyt vävynsä Beret Albayrakin maan uudeksi talousministeriksi.

– Markkinat ovat menettäneet luottamuksensa presidentti Erdoğanin triumviraattiin, hänen vävyynsä talousministerinä ja [keskuspankin] kykyyn tehdä tarvittavia toimia, sanoi Financial Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema Renaissance Capital -sijoitusyhtiön pääekonomisti Charles Robertson.

Erdoğan on vienyt Turkin törmäyskurssille Yhdysvaltain kanssa ja maat ovat asettaneet toisilleen pakotteita. Välit ovat kireät myös esimerkiksi Saksaan.

Markkinoita huolettaa Erdoğanin omintakeinen talouspolitiikka. Hän on esimerkiksi sitä mieltä, että matalat korot ehkäisevät inflaatiota. Maan inflaatio laukkaa 16 prosentin vuosivauhdilla. Hän on myös syyttänyt Turkin talousvaikeuksista ulkomaiden "kampanjoita".

Markkinat eivät ole vakuuttuneet hänen uhoavista lausunnoistaa, joissa hän sanoo talousongelmien ratkeavan isänmaallisuudella ja uskonnolla.

– Jos heillä on dollarinsa, meillä on ihmisemme, oikeamielisyytemme ja Allah!

Talousministeri Albayrak on esitellyt tänään uutta talouspoliittista linjaa. Maan taloutta on tarkoitus muuttaa olennaisesti ja palauttaa markkinoiden luottamus.

Vaikutus Eurooppaan

Euroopan keskuspankki pohtii, missä määrin Turkin kriisi vaikuttaa eurooppalaisiin rahamarkkinoihin. Stoxx Europe 600 -indeksiin sillä on ollut jo pientä vaikutusta, kertoo talousuutistoimisto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun).

Turkin velkakirjamarkkinoilla kymmenen vuoden korko on pompannut jo yli 20 prosentin, kertoo Financial Times.

On mahdollista, että Turkin pankkisektori joutuu vaikeuksiin ulkomaisten lainojensa kanssa, jotka kattavat 40 prosenttia pankkisektorin varoista.

Eniten rahaa Turkkiin ovat lainanneet espanjalainen BBVA, italialainen UniCredit sekä ranskalainen BNP Paribas.

Euroopan keskuspankin mukaan tilanne ei ole hälyttävä, mutta sitä tulee seurata tarkoin.

Uutista päivitetty 10.8. klo 16.40. Päivitetty liiran heikkemisen luvut.

Lue lisää:

Erdoğan uhkaa jäädyttää kahden amerikkalaisen ministerin varoja vastatoimena amerikkalaisten asettamille pakotteille

Lähteet: AP, AFP