1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautavaara

Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta rakentaa valokuituverkkoa Varpaisjärvellä: "Meillä ei ole mitään hätää"

Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnasta kerrotaan, että sen tilanne on parantunut yrityssaneerauksen ansiosta.

Kuva: AOP

Rautavaaran tietoverkko-osuuskunta rakentaa valokuituverkkoa Lapinlahdella, Varpaisjärven taajamassa Berliinin teollisuusalueen yrityksille. Kaapelointityön arvioidaan kestävän pari viikkoa.

Pohjois-Savon ELY-keskus myönsi rakentamishankkeeseen kyläverkkotukea Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta.

Nopeita laajakaistayhteyksiä Rautavaaralle, Valtimolle ja Varpaisjärvelle rakennuttavan osuuskunnan mukaan tuki koettiin kannustavana luottamuksen osoituksena monien vaikeiden vuosien jälkeen.

– Tulevaisuus näyttää sillä tavalla valoisalta, että meillä ei ole mitään hätää. Ongelmana on, että väki vähenee ja liittymiä poistuu käytöstä, mutta toisaalta on tullut uusiakin asiakkaita. Nuoria perheitäkin on muuttanut alueelle ja kesämökkiliittymiä on mennyt, osuuskunnan toimitusjohtaja Pirjo Manninen kuvailee.

Mannisen mukaan yrityssaneeraus on auttanut osuuskuntaa vakauttamaan taloudellisen tilanteensa ja osuuskunnan toiminta on jatkunut normaalisti saneerausohjelman vahvistamisen jälkeen.

– Saneerausohjelma on erittäin onnistunut. Maksoimme vuonna 2017 velkojille reilut miljoona euroa. Silloin maksettiin vähän ylimääräistä. Ohjelman mukaan velkoja maksetaan pois noin 360 000 euroa vuodessa, Manninen kertoo.

Rautavaaran tietoverkko-osuuskunnan saneerausohjelma vahvistettiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa vuoden 2016 lopussa. Tuolloin osuuskunnan koko velkamäärä oli noin 9,3 miljoonaa euroa. Suurimpien velkojien joukossa ovat muun muassa Rautavaaran ja Valtimon kunnat.