Uimareiden sairastumisten todennäköinen syy selvisi: Uimarannalta löytyi noroviruksia Lempäälässä

Uiminen on toistaiseksi kielletty Lempoisten uimalassa Lempäälässä.

uimarannat
Uimarannan vettä.
Kuvituskuva.Petri Aaltonen / Yle

Lempoisten uimarannan vedessä on todettu noroviruksia Lempäälässä. Uiminen rannalla on kielletty toistaiseksi.

Terveysviranomaisten mukaan virukset ovat mahdollisesti syynä rannalla heinäkuun lopussa ja elokuun alussa ilmi tulleisiin sairastumisiin. Rannalta otettiin vesinäyte 7. elokuuta.

Lempoisten uimalan uimakielto poistuu vasta, kun viranomaiset pystyvät toteamaan veden puhtaaksi. Seuraavan kerran Lempäälän kunnan virallisilta uimarannoilta otetaan näytteet 13. elokuuta.

Uimareille verkkokysely

Terveysviranomaiset selvittävät Lempoisten uimarannalla epäiltyä vatsatautiepidemiaa verkkokyselyllä. Viranomaiset kaipaavat tietoja uimalassa heinä-elokuussa uineilta.

Kyselyyn voi vastata sekä Lempäälän kunnan että Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön nettisivujen kautta. Tähän saakka ilmoitus on tullut vähintään 20 sairastumisesta.

Pitkän hellejakson takia Lempoisten rannalla on ollut paljon uimareita ja veden lämpötila on ollut korkea. Viranomaiset arvelevat, että norovirus on päätynyt veteen uimareilta.

Noroviruksia erittyy runsaasti viruksen takia ripuli- ja oksennustautiin sairastuneen henkilön ulosteisiin. Virus tarttuu herkästi suoraan henkilöstä toiseen tai saastuneen veden ja kosketuspintojen välityksellä. Yleensä sairaus on lievä ja paranee nopeasti.