Erkki Virtasen kolumni: Budjetin puintia– yllätyksetön esitys ja kadonneet virkamiehet

Virkamiehet ovat kadonneet julkisuudesta, kirjoittaa työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen kolumnissaan.

kolumnit
Erkki Virtanen.
Derrick Frilund / Yle

Valtiovarainministeriö julkisti viime viikolla ehdotuksensa valtion ensi vuoden budjetiksi. Julkisuudessa kerrotaan, että tämä olisi ministeriön sisäisten neuvottelujen tulos.

Käsitys on väärinkäsitys. Viisitoista vuotta olin mukana noissa karkeloissa, eikä siellä mitään neuvoteltu. Ministeriöt olivat tehneet enemmän tai vähemmän kehysten mukaiset budjettiehdotuksensa alkukesästä ja valtiovarainministeriön virkamiehet olivat niiden pohjalta tehneet sanoisinko paremmat esitykset ministeriä varten.

Tältä pohjalta valtiovarainministeri tekee esityksensä, virkamiesten kanssa keskustellen mutta ei tietenkään neuvotellen.

Näinä päivinä valtiovarainministeri käy parhaillaan neuvotteluja kahden kesken kaikkien ministeriöiden kanssa. Tästä syntyy esitys, jota koko hallitus käsittelee budjettiriihessään tämän kuun lopulla. Näitä tärkeitä neuvotteluja ei julkisuudessa paljon käsitellä.

Minusta VM:n esitys on yllätyksetön ja itse asiassa aika hyvä, joten se siitä.

Eduskunta käsittelee budjettiesitystä koko syksyn. Se on paljolti teatteria. Loppusyksystä hallitus ilmoittaa, paljonko eduskunta saa omin päin rahaa budjettiin lisätä. Tälle vuodelle summa taisi olla nelisenkymmentä miljoonaa euroa eli alle promille budjetin kokonaissummasta. Sen valtiovarainvaliokunta jakaa siltarumpuihin, riista-aitoihin ja sen sellaisiin tärkeisiin asioihin.

Budjetin sijasta eduskunnan työtä ja myös julkisuutta hallitsee tänä syksynä Sote-uudistus. Jokseenkin hämmentävästi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru ilmoitti keskellä kesähelteitä, että hommasta ei tule yhtään mitään.

Enpä vastaavaa muista koskaan kuulleeni työmaan pomon suusta, missään päin työelämää. Yleensä tällaisesta seuraa kehotus häipyä kassan kautta. Eduskunta on tietysti asia erikseen.

Täällä eläkeläiskatsomossa budjettiuutisoinnissa ihmetyttää eräs asia. Jossakin iskelmässä todetaan, että kukkaset on kadonneet ja kysellään, tiedätkö syyn. Minä totean, että virkamiehet ovat kadonneet.

Ennen vanhaan media haastatteli johtavia virkamiehiä, esimerkiksi kansliapäälliköitä kaikenlaisista asioista. Politiikan puhuminen ei kansliapäälliköille tietenkään kuulunut, asioista puhuminen taas kuului, oli suorastaan virkavelvollisuus.

Yksi esimerkki. Kovasti arvostamani valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg esiintyy ansiokkaasti Sote-asioissa. Mutta onko joku kuullut tai nähnyt sote-lainsäädännön valmistelusta vastaavan Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikköä näissä asioissa? Minä en ole.

Virkamiehet ovat kadonneet julkisuudesta. Tiedätkö syyn? Minä en tiedä.

Erkki Virtanen

Kirjoittaja on työ- ja elinkeinoministeriön entinen kansliapäällikkö, joka jäi eläkkeelle 45 vuoden virkamiesuransa jälkeen. Nyt Virtanen vaeltelee mökkipaikkakuntansa Tammelan saloilla. Hän seuraa ja kommentoi päätöksenteon sekä erityisesti valtiontalouden nykytilaa. Poliittisesti yhä sitoutumaton.