Ongelmien ehkäisy ennalta on tuottanut hyviä tuloksia Varissuon monikulttuurisessa lähiössä – mallia halutaan hyödyntää muuallakin

Poliisin, koulun, sosiaalipuolen ja kolmannen sektorin tiivis yhteistyö on ehkäissyt rikollisuuden kärjistymistä.

Varissuo
Varissuon aluepoliisi, vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen.
Varissuon aluepoliisi, vanhempi konstaapeli Vesa Jauhiainen.Peter Karlberg / Yle

Aluepoliisi Vesa Jauhiainen on tuttu kasvo Turun Varissuolla. Se, että poliisi näkyy katukuvassa muutenkin kuin hälytystehtävissä, on koettu tärkeäksi Varissuon monikulttuurisessa lähiössä.

Vuosia tehty ennaltaehkäisevä yhteistyö eri viranomaisten kanssa on tuottanut tulosta ja Varissuon mallia pitäisi sisäministeri Kai Mykkäsen (Kok.) mukaan viedä muihinkin suuriin lähiöihin. Ministeri Mykkänen vieraili Varissuolla perjantaina.

– Lähiössä puolet väestöstä on vieraskielisiä, mutta se ei täällä ole johtanut rikollisuuden kärjistymiseen. Täällä on pystytty poliisin, koulun ja sosiaalityöntekijöiden erittäin tiiviillä yhteistyöllä tarttua ongelmiin ajoissa. Tämä on jotain mitä me haluamme hyödyntää ja oppia myös muualle Suomeen, sanoo Mykkänen.

– Hienoa, että täällä tehty työ olisi esimerkkinä siitä, minkälaista työtä pitäisi muuallakin tehdä, sanoo aluepoliisi Vesa Jauhiainen.

Hän muistuttaa, että ennaltaehkäisevää viranomaisyhteistyötä pitää tehdä lähiössä koko ajan.

– Kaikista tärkein apuväline minulle on ehdottomasti yhteistyö eri viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Ja työ jatkuu Turussa, sillä kaupungin yhtenä painopistealueena on asuinalueiden kehittäminen.

– Pitää miettiä sitä, miten jatkossakin Varissuon tilanne säilyy hyvänä. Ja miten tätä työtä voitaisiin siirtää muille alueille, joissa on haasteita, sanoo Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.