Kuntajohtajat ovat tyytyväisiä Pyhäjoen ydinvoimalan viivästymiseen: "Hyvä juttu, että se tulee siinä vaiheessa, kun suhdanteet alkavat väistämättä laskea"

Asuntomarkkinoilla tunnelma on odottava ja Fennovoiman toimia seurataan tarkasti.

Fennovoima
Asuinparakkeja Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla.
Asuntoja Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla.Fennovoima

Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkalan mukaan Hanhikiven ydinvoimalahankkeen viivästyminen on Raahen kaupungille hyvä asia.

Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalatyömaa ja itse ydinvoimala eivät nimittäin ole ainoita Raahen seudulle uusia työpaikkoja tuovia hankkeita.

Uutta työtä syntyy Raahessa lähivuosina myös kaivos-, konepaja- ja metalliteollisuuteen. Nurkkalan mukaan vähintään 500 uutta teollista työpaikkaa on tulossa Raaheen jo ennen kuin ydinvoimalatyömaa alkaa toden teolla työllistää.

Rakennusaikana ydinvoimala tuo Fennovoiman mukaan seudulle enimmillään jopa 5 000 projektiluontoista työntekijää. Heistäkin moni tulee perheineen ja tarvitsee useiksi vuosiksi laadukasta asumista.

Asumisjärjestelyissä työnsarkaa ilman ydinvoimalaakin

Valmistuttuaan voimala työllistää suoraan noin 500 henkeä. Välilliset vaikutukset ovat tietysti paljon suuremmat. Fennovoiman pääkonttorin siirtyessä Pyhäjoelle vuonna 2020 seudulle muuttaa myös vakituisesti asumaan tulevaa väkeä.

Ari Nurkkala
Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala pitää työpaikkojen syntymisen porrastusta hyvänä asiana Raahelle ja koko seutukunnalle.Marko Väänänen / Yle

Raahen seutukunnan kehittämiskeskus on kyselytutkimuksella selvittänyt alueen teollisuuden lähivuosien tarpeita. Pelkästään konepajateollisuuteen tarvitaan selvityksen mukaan sata uutta ammattikorkeakoulutasoista insinööriä.

Sama määrä insinöörejä tarvittaisiin rakennusteollisuuteen. Laivan eli Laivakankaan kultakaivokseen ollaan rekrytoimassa kehittämiskeskuksen johtaja Pasi Pitkäsen mukaan 140 lisää. Kaivos on yksi Euroopan suurimmista kultakaivoksista.

Tämän lisäksi tarvitaan työvoimaa myös SSAB:n viereen tulossa olevaan Ferrovanin vanadiinisulattoon.

Jos ydinvoimalahanke ei olisi viivästynyt dokumentoinnin hitauden vuoksi, Raahen seudulle olisi kerralla tullut vielä nykyistäkin enemmän työpaikkoja ja sitä kautta tarpeita asunnoille ja palveluille.. Hankkeiden porrastuminen on Raahen kaupunginjohtajan mukaan hyvä asia.

– Viivästyminen helpottaa ja antaa meille aikaa palvelutarjonnan kasvattamiseen. Mikäli hanke olisi toteutunut alkuperäisessä aikataulussa, meillä olisi ratkaistavana useiden tuhansien uusien asukkaiden palvelutarpeen rakentaminen, Raahen kaupunginjohtaja Ari Nurkkala sanoo.

Asuntoja aiotaan kaavoittaa myös saariin

Raahessa aiotaan kaavoittaa lähes kaikki kaavoitettavissa oleva maa asuinrakentamisen käyttöön. Tarkoituksena on houkutella uusia asukkaita kaavoittamalla korkealaatuista merellistä asumista jopa Raahen saaristoon.

– Merellistä asumista Raahessa on aina ollut, mutta saaria ei ole aikaisemmin avattu kaavoitustarkasteluun. Nyt tutkitaan mahdollisuuksia ottaa Preiskarin saari asumiskäyttöön, sanoo Nurkkala.

Hän kertoo myös, että kaupunkiin perustetaan kansainvälinen koulu ja päiväkoti tulevien uusien asukkaiden tarpeita silmällä pitäen.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen ja Kokkolanseudun Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Anne Pesola ovat Nurkkalan kanssa samoilla linjoilla.

Raahessa ja Pyhäjoella ydinvoimalahanke on kohentanut alueen talous- ja työllisyystilannetta ja osaavan työvoiman saaminen voi jo olla haaste joillakin toimialoilla.

– Viivästyminen antaa meille työrauhaa infran kehittämiseen ja mahdollisuuden tehdä asioita maltillisesti. Se antaa pienelle kunnalle myös aikaa valmentautua kansainväliseen projektiin, sanoo Soronen.

Pyhäjoellakin kaavoitetaan jokisuistossa, keskellä kirkokylää sijaitsevaan lähes asumattomaan Matinsaareen asuma-aluetta. Samoin on tekeillä uusi koulukampus.

Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen.
Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen uskoo lujasti ydinvoimalan rakentamiseen. Hän on tehnyt sitä jo vuodesta 2011 saakka, kun sijoituspäätös tehtiin Pyhäjoelle.Marko Väänänen / Yle

Kokkolanseudun Kehityksen Anne Pesolan mielestä oli hyvä, ettei ydinvoimalahanke lähtenyt kiivaimpaan vauhtiinsa juuri korkeasuhdanteen huippuvaiheessa.

– Päinvastoin, voi olla hyvä juttu, että se tulee siinä vaiheessa, kun suhdanteet alkavat väistämättä laskea, sanoo Pesola.

Niin Nurkkala, Soronen kuin Pesolakin ovat kaikki täysin vakuuttuneita, että ydinvoimala kyllä aikanaan syntyy, vaikka sen tie on ollut kivinen.

– En ole millään tavalla huolestunut. Nämä ovat pitkiä hankkeita, joiden luvituksissa vain menee aikaa, sanoo Pesola.

Fennovoiman väki muuttaa pääosin 2020

Fennovoimassa uskotaan, että rakentamisluvan edellyttämät asiakirjat saadaan pääosin tämän vuoden loppuun mennessä toimitettua Säteilyturvakeskus STUK:lle. Näin varsinaisen ydinteknologian rakentaminen voisi alkaa kesällä 2020.

Samaan ajankohtaan ajoittuu myös Fennovoiman pääkonttorin ja sen työntekijöiden siirtyminen Helsingistä Pyhäjoelle. Osa työntekijöistä on siirtynyt tai siirtyy Pyhäjoelle jo aiemmin.

Koska kyse on useimmissa tapauksissa perheellisistä ihmisistä, moni vielä empii lopullista ratkaisua. Yhtiön sisäisten selvitysten perusteella voi alustavasti karkeasti arvioida, että nykyisestä työvoimasta kolmannes olisi siirtymässä Pyhäjoelle, kolmannes aikoo sukkuloida töissä Pyhäjoella ja kolmannes olisi jäämässä pois yhtiöstä.

Hintojen lasku ja asuntomarkkinoiden hiljaiselo lakkaa kun Fennovoima saa rakentamisluvan.

Teuvo Mattila, Raahen OP-kiinteistökeskus

Heidän tilalleen rekrytoitavat työntekijät tulevat suoraan Pyhäjoelle töihin. Vuonna 2020 alkaa myös voimalan käyttöhenkilökunnan rekrytointi. Tämä tarkoittaa että seudulle on tulossa siinä vaiheessa vajaat 300 taloutta, jotka tarvitsevat asuntoja.

Yksi mahdollisuus osaavan työvoiman löytymiseen suhteellisen läheltä on saada sitä Pyhäsalmen kaivoksella työskentelevistä insinööreistä. Kaivoksen on määrä lopettaa toimintansa ensi vuonna.

– Rakennusvaiheessa tarvitaan esimerkiksi kymmeniä ammattikorkeakouluinsinöörejä suunnitteluun, laadunvalvontaan ja tarkastukseen, sanoo Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulainen.

Fennovoiman työntekijä.
Työt Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoen Hanhikivellä etenevät verkalleen. Työmaalle mennään nykyään uuden pääporttirakennuksen kautta.Marko Väänänen / Yle

Rakentajayhtiöiden työntekijöitä tulee seudulle myös, mutta heidän kohdallaan asunnon tarve on tietysti kyse huomattavasti lyhytaikaisempi

Yksityisten omalla rahallaan asuntoja rakentavien yritysten kannalta on ymmärrettävää odottaa rakentamisen kanssa potentiaalisten asukkaiden saapumista.

Asuntomarkkinoilla odotetaan lupapäätöstä

Toistaiseksi ydinvoimalahanke ei kiinteistövälittäjien mukaan näy Raahen asuntomarkkinoilla oikeastaan millään tavalla. Vanhojen asuntojen hinnat ovat laskeneet useamman vuoden ajan samalla tavalla kuin muuallakin vastaavilla rakennemuutospaikkakunnilla.

Uudet asunnot menevät kaupaksi, mutta uudistuotanto ei ole vetänyt perässään käytettyjen asuntojen kauppaa ja hintatasoa.

Tänä vuonna Raahen asuntokauppa on ollut poikkeuksellisen hiljaista kuten koko maassa. Tammi–heinäkuussa kaupungissa vaihtoi omistajaa vain 22 omakotitaloa.

Asuntomarkkinoilla on hiljaista ja varovaista. Tunnelma on odottava ja myös monet rakennushankkeet ovat jäissä.

– Hintojen lasku ja asuntomarkkinoiden hiljaiselo lakkaavat, kun Fennovoima saa rakentamisluvan, sanoo Teuvo Mattila Raahen OP-Kiinteistökeskuksesta.

Sinä päivänä kun Fennovoima saa rakentamisluvan, varsinkin vuokra-asuntojen markkinat alkavat luultavasti vetää. Asunnonvälitysalalla ei uskota venäläisten projektityöntekijöiden juurikaan ostavan asuntoja Raahesta.

Fennovoiman hallintorakennuksen rakentamisen aloittamista tänä vuonna pidetään Raahessa tarkasti silmällä. Jos sen rakentaminen ei ala suunnitelmien mukaisesti, sitä pidetään asuntomarkkinoilla hyvin huonona signaalina. Sen tulkitaan tarkoittavan varsinaisen voimalarakentamisen siirtymistä kauemmas 2020 kesästä.

Lue lisää:

Perämeren rannalla muodostumassa teollisuuden superkeskittymä

Raahen seudulla ollaan valmiina ydinvoimaan tuloon

Suomen ainoat masuunit siirtyvät hiiliaikaan

Rautaruukin ostanut SSAB aikoo mullistaa vuosituhantisen tavan tuottaa terästä – Jättimäiset hiilipäästöt jopa nollaanYdinvoimalan tulo romahduttaa lähiseudun asuntojen hinnat? Ei pidä paikkaansa, sanovat kiinteistönvälittäjät

Jotain outoa asuntomarkkinoilla, kauppa on hyytynyt noususuhdanteessa: "Selittämätöntä"