Yhdysvallat kaksinkertaistaa Turkin terästullit

Turkin liira jatkaa kiivasta alamäkeä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti kaksinkertaistaa Turkilta perittävät teräksen ja alumiinin tullimaksut.

Turkki
turkin liira
Turkin liiran arvo romahti toistakymmentä prosenttia perjantain aikana suhteessa dollarin.Sedat Suna / Epa

Turkki vie Yhdysvaltoihin vain vähän alumiinia, mutta Yhdysvaltain tuomasta teräksestä 5,6 prosenttia on tullut Turkista.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus tullimaksujen kaksinkertaistamisesta iskee siten lujasti Turkin kriisiytyneeseen talouteen. Alumiinin tullimaksut nousevat 10 prosentista 20:een, teräksen 25:stä 50 prosenttiin.

Taustalla on maiden kiristyneet suhteet ja Yhdysvaltain vaatimukset Turkissa vangitun amerikkalaispastorin, Andrew Brunsonin vapauttamisesta.

Samoin herättävät huolta turkkilaisyritysten suuret valuuttalainat sekä Turkin presidentin, Recep Tayyip Erdoğanin omalaatuinen ja itsevaltainen talouspolitiikka. Turkin liiran arvo on luisunut kiivasta alamäkeä suhteessa dollariin, se on tähän mennessä laskenut perjantaina jo 18 prosenttia.

Turkin presidentin mielestä käsillä on taloussota. Erdoğan kehotti kansalaisia perjantaina tukemaan maansa valuuttaa myymällä pois mahdollisesti hallussaan olevat ulkomaanvaluutat.

– Jos teillä on dollareita, euroja tai kultaa tyynyn alla, menkää pankkeihin ja vaihtamaan niitä Turkin liiroiksi. Tämä on kansallinen taisto. Tämä on vastaus niille, jotka ovat julistaneet taloussodan, sanoi Erdoğan televisioidussa puheessa.

Lue lisää Turkin valuutta romahtaa – Erdoğanin vetoaminen Allahiin ei rauhoittanut markkinoita

Erdoğan uhkaa jäädyttää kahden amerikkalaisen ministerin varoja vastatoimena amerikkalaisten asettamille pakotteille

Turkki uhkaa Yhdysvaltoja vastapakotteilla vangitun pastorin tapauksessa

Lähteet: AFP, AP, Reuters