1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun Pompeiji kätketään jälleen maan poveen

Turun Katedralskolanin liikuntahallin alta löytyneet rauniot peitetään vaahtolasilla. Sen on tarkoitus suojata keskiaikaisia kiviseiniä tuleville polville.

Turku
Turun Katedralskolanin kaivausten täyttämistä
Turun Katedralskolanin liikutasalin alla olevat rauniot haudataan takaisin maahan.Kimmo Gustafsson / Yle

Turun Pompeijiksi ristityt keskiaikaiset rauniot Turun Katedralskolanin liikuntasalissa peitetään jälleen maan alle seuraavien viikkojen aikana.

Arkeologinen suojaaminen on aloitettu kantamalla käsipelillä savea, hiekkaa ja vaahtolasia herkimpiin kohtiin. Myöhemmin vaahtolasia puhalletaan koneellisesti raunioiden päälle.

Vaahtolasia.
Vaahtolasi pakkautuu tiukkaan ja suojelee raunioita.Kimmo Gustafsson / Yle

Muuritutkimus Oy:n kaivausjohtaja Kari Uotilan mukaan kierrätyslasista valmistettu kevyt vaahtolasi tiivistyy hyvin ja suojaa rakennelmia maan sisällä. Se on myös helppo imeä pois, jos tulevaisuudessa rauniot halutaan kaivaa esiin. Raunioiden kohtalosta käytiin keskustelua, mutta loppujen lopuksi ne päätettiin peittää uudelleen.

Uotilan mukaan vaahtolasia ei hänen tietääkseen ole ainakaan Suomessa käytetty ennen arkeologisiin kohteisiin.

Kari Uotila
Kaivausjohtaja Kari Uotilan mukaan oli hienoa huomata miten laajat rauniot liikuntasalin alla olivat.Kimmo Gustafsson / Yle

Esi-isien asuntoihin tutustumassa

Katedralskolanin raunion vanhimmat osat ovat 1300-luvulta. Kaivausjohtaja Kari Uotila arvioi Hornin ja Måånsin-taloiksi nimettyjen kivitalojen olevan 1400-1500 -luvulta. Kaivauksesta saatuja tietoja on tallennettu monella tavalla. Uotilan mukaan nettiin on varmasti jossakin vaiheessa tulossa kolmiulotteisia malleja raunioista.

Kaivausten täyttämistä hiekalla.
Herkimmät kohdat kaivauksella peitetään käsipelillä. Savi suojaa puuosia, hiekka lattioita. Vaahtolasi tulee vielä kaiken päälle suojelemaan raunioita.Kimmo Gustafsson / Yle

Yleisö pääsi kesän aikana tutustumaan rakennelmiin. Paikalla vieraili 4500 henkilöä. Mukana kiertueilla oli Hornin ja Måånsin-suvun jäkeläisiä katsomassa esi-isiensä asumuksia. Uotila arvelee, että jälkeläisten oli hienoa nähdä konkreettisesti sukuun liittyvät rakennukset.

– Hornin suvun edustaja sanoi, että kellari on säilynyt hyvin. Hyvin olimme sen kaivaneet esiin, kertoo Uotila hymyillen.

Lue seuraavaksi