Asiakkaan varoja kavaltanut tilitoimistoyrittäjä tuomittiin toistamiseen

Tilitoimistoyrittäjä käytti anastamansa varat omiiin ja yrityksensä menoihin.

liiketoimintakiellot
Kerrostalon julkisivu.
Kuvassa oleva talo ei liity rikokseen.Kari Kosonen / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut eteläkarjalaisen tilitoimistoyrittäjän vuodeksi vankeuteen. Nainen sai tuomion törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Tilitoimistoyrittäjän vankeusrangaistus on ehdollinen ja siihen liittyy 90 tuntia yhdyskuntapalvelua. Naiselle määrättiin myös kolmen vuoden liiketoimintakielto.

Korvausvelvollisuus 55 500 eurosta korkoineen ja kuluineen

Tilitoimistoyrittäjä anasti isännöitsijänä toimiessaan asiakkaansa varoja omiin menoihinsa sekä löi laimin ja väärensi asunto-osakeyhtiön kirjanpitoa.

Vuoden aikana kavalletut summat vaihtelivat 3 000 eurosta 15 000 euroon, ja olivat yhteensä 55 500 euroa.

Nainen myös väärensi isännöimänsä asunto-osakeyhtiön kirjanpitoa. Hän merkitsi asunto-osakeyhtiön taseeseen remonttilainan 53 000 euroa liian pieneksi, ja väärensi asunto-osakeyhtiön kirjanpitoa ikään kuin yhtiö olisi maksanut kyseisen 53 000 euroa lainan lyhennyksinä pankille.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus velvoitti tilitoimistoyrittäjän korvaamaan asunto-osakeyhtiölle anastamansa 55 500 euroa korkoineen ja kuluineen sekä maksamaan asianomistajan oikeudenkäyntikulut.

Tilitoimistoyrittäjä myönsi rikokset, mutta vastusti liiketoimintakieltoa, koska se veisi häneltä ansaintamahdollisuudet. Vain puolitoista vuotta sitten nainen sai kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion vastaavanlaisesta rikoksesta.