1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwen oppositiojohtaja ei anna periksi: Oikeuskanne syyttää vaalivilpistä

Oppositiojohtaja Nelson Chamisa haluaa maan perustuslakituomioistuimen joko nimittävän hänet vaalien voittajaksi tai järjestävän uudet vaalit.

Oppositiojohtaja Nelson Chamisa. Kuva: Fredrik Lerneryd

Zimbabwessa pääoppositiopuolue on nostanut oikeuskanteen vaalivilpistä presidentinvaaleissa. Opposition mukaan 30. heinäkuuta pidetyt vaalit olivat vilpilliset.

Lisäksi oppositiojohtaja Nelson Chamisa haluaa maan perustuslakituomioistuimen joko nimittävän hänet vaalien voittajaksi tai järjestävän uudet vaalit.

Zimbabwen vaalilautakunnan mukaan istuva presidentti Emmerson Mnangawa voitti vaalit 50,8 prosentilla Chamisan 44,3 prosenttia vastaan.

Oikeuskanne tarkoittaa sitä, että Mnangagwa joutuu lykkäämään virkavalaseremoniaansa, kunnes oikeus on käsitellyt kanteen. Oikeudella on aikaa kaksi viikkoa.

Zimbabwessa on ollut kireä ilmapiiri vaalien jälkeen. Elokuun alussa sotilaat avasivat tulen opposition mielenosoituksessa Hararessa. Kuusi ihmistä kuoli. Lisäksi opposition kannattajia on pidätetty.

Aiheesta aiemmin:

Zimbabwessa oppositio ja valtapuolue pysyvät erimielisinä vaaleista – melakkapoliisi yritti estää opposition tiedotustilaisuuden alkamisen

Zimbabwen oppositio kiistää presidentinvaalin tuloksen – maassa silti rauhallista

Analyysi: Mnangagwa vei voiton Zimbabwen presidentinvaaleissa - mutta pahimmassa tapauksessa kamppailu on vasta alkamassa

Istuva presidentti voitti Zimbabwen vaalit – oppositio ei hyväksy tulosta