YK vaatii puolueetonta tutkimusta Saudi-liittouman hyökkäyksestä Jemeniin

Torstain iskussa kuoli Punaisen Ristin mukaan ainakin 29 lasta ja haavoittui lähes 50 ihmistä.

Turvallisuusneuvosto
Kuva aiemmasta turvallisuusneuvoston kokouksesta.
Jason Szenes / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii uskottavaa ja läpinäkyvää tutkimusta Saudi-Arabian johtaman liittouman iskusta koulubussiin Jemenissä. Hyökkäyksessä menehtyi Punaisen Ristin mukaan ainakin 29 lasta, lisäksi lähes 50 haavoittui, heistä noin 30 on lapsia. Paikallisten lähteiden mukaan lapsiuhreja olisi jopa 40 ja haavoittuneita ainakin 79, joista lapsia 56.

– Neuvoston jäsenet ilmaisivat ”suurta huolta” ja ”vaativat uskottavaa ja avointa tutkimusta”, sanoi puheenjohtajana toimiva brittiläinen suurlähettiläs Karen Pierce toimittajille.

Myös Hollanti oli korostanut, että tutkimuksen on oltava riippumaton.

– Olemme nähneet kuolleiden lasten kuvia. Tällä hetkellä on tärkeää saada uskottava ja riippumaton tutkimus, painotti Hollannin varapääministeri Lise Gregoire-van Haaren.

Iskussa haavoittunut lapsi sairaalassa Jemenissä 9. elokuuta.
Iskussa haavoittunut lapsi sairaalassa Jemenissä 9. elokuuta.STR / EPA

YK: n pääsihteeri Antonio Guterres esitti jo aiemmin julkilausumassaan vaatimuksen siitä, että tutkimuksen on oltava riippumaton. Hän kommentoi asiaa samalla, kun tuomitsi torstaina tapahtuneen hyökkäyksen.

Turvallisuusneuvosto kokoontui viiden maan pyynnöstä. Kokousta olivat pyytäneet Bolivia, Hollanti, Peru, Puola ja Ruotsi, jotka ovat kaikki vaihtuvia neuvoston jäsenmaita.

Kolme viidestä turvallisuusneuvoston pysyvästä jäsenmaasta eli Yhdysvallat, Ranska ja Britannia ovat tukeneet Saudi-koalitiota poliittisesti ja myyneet liittoumalle aseita. Kyseiset maat ovat kuitenkin myös ilmaisseet huolensa siitä, että siviiliuhreja on paljon.

Saudi-Arabian johtama koalitio on ilmoittanut olevansa iskun takana. Isku tehtiin alueella, joka on Jemenin huthikapinallisten hallussa. Koalitio pitää iskua oikeutettuna sotilaallisena toimena, jolla kostettiin kapinallisten keskiviikkona Saudi-Arabian Jizaniin tekemä ohjusisku. Koalitio syyttää kapinallisia lasten käyttämisestä ihmiskilpinä.

Jemenin sodan seurauksena on kuollut yli 10 000 ihmistä. Lisäksi konfliktin seurauksena maassa on maailman vakavimpiin kuuluva humanitaarinen kriisi. YK:n mukaan yli 22,2 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

Lue myös:

Ainakin 29 lasta kuoli iskussa koulubussiin – Jemenissä on käyty yli kolme vuotta veristä sisällissotaa, jota yritetään sovitella syyskuussa

YK tuomitsi koulubussiin kohdistuneen iskun Jemenissä – kymmeniä lapsia saanut surmansa

Ohjukset osuivat Jemenissä koulubussiin, kymmeniä kuolleita – Saudi-Arabia: Kansainvälisen lain mukainen isku

Lähteet: AP, AFP, Reuters, STT