1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump: Meksikon kanssa edetään mukavasti, Kanadalle lisätulliuhkaus

Kahdenvälisiä neuvotteluja jatketaan Meksikon virkamiesten kanssa ennen kuin kanadalaiset liittyvät mukaan.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald TrumpTracie van Auken / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että Meksikon kanssa tehtävä kauppasopimus etenee ”mukavasti”. Sen sijaan hän uhkaa Kanadaa tullimaksuilla, mikäli Yhdysvallat ja Kanada eivät pääse sopimukseen.

Trump tviittasi Yhdysvaltojen, Meksikon ja Kanadan välisestä Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta NAFTA:sta golfklubiltaan Bedminsteristä New Jerseystä.

Hän sanoo, että Meksikon kanssa tehtävässä sopimuksessa on huolehdittava amerikkalaisista autovalmistajista ja maanviljelijöistä. Lisäksi hän ylistää Meksikon uutta presidenttiä ja kutsuu häntä "ehdottomaksi herrasmieheksi".

Trumpin viesti Kanadalle on paljon vähemmän ystävällinen. Trumpin mukaan Kanadan on odotettava. Hänen mielestä Kanadan tullit ja kaupan esteet ovat aivan liian korkeita ja uhkaavat verotusta.

Neuvotteluja jatketaan Meksikon kanssa

Yhdysvaltojen ja Meksikon edustajat jatkavat neuvotteluja ensi viikolla Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen NAFTA:n päivittämisestä, Meksikon talousministeri Ildefonso Guajardo sanoi perjantaina. Washingtonissa käytyjen kolmannen neuvotteluviikon loppupuolella hän arvioi, että neuvottelujen loppuminen on mahdollista kuukauden loppuun mennessä.

– Meillä on vielä paljon tehtävää, hän kuitenkin totesi toimittajille.

Guajardo korosti, että kaikkein vaikeimmat ongelmat ovat jääneet loppuun, mukaan lukien Yhdysvaltojen vaatimus, että NAFTA hyväksytään viiden vuoden välein. Yhdysvaltain haluama määräys tunnetaan raukeamislausekkeena.

– Työskentelemme kuten olemme tehneet viimeisten kolmen viikon aikana ja olemme saaneet paljon edistysaskelia. Tulemme takaisin ensi viikolla, mutta kuten sanoin aiemmin: mitään ei ole suljettu pois, ennen kuin kaikki on sovittu, hän sanoi.

Guajardon mukaan Yhdysvaltain ja Meksikon viranomaiset jatkavat kahdenvälisten kysymysten käsittelyä ennen kuin kanadalaiset kollegat liittyvät keskusteluihin 24-vuotisen kauppasopimuksen nykyaikaistamisesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vaatinut, että NAFTA neuvotellaan uudestaan. Trump on kritisoinut 24-vuotista sopimusta "kauheaksi sopimukseksi".

Virkamiehet pyrkivät nyt neuvottelemaan Meksikon uuden presidentin Andres Manuel Lopez Obradorin kanssa 1. joulukuuta.

Meksikon uusi presidentti Andres Manuel Lopez Obrador
Meksikon uusi presidentti Andres Manuel Lopez ObradorSáshenka Gutièrrez / EPA

Lue myös:

Historiallinen vallanvaihto Trumpin naapurissa – Äänivyöryllä valittu vasemmistolainen presidentti lupaa kitkeä Meksikosta korruption

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi