Sunnuntaina ukkostaa ja sataa – ensi viikko tuo kimaran erilaisia säätyyppejä Suomeen

Perseidien meteoriparven paras havainnointiaika on sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Taivas on silloin pilvettömin Keski-Suomessa ja osin myös Etelä-Suomessa.

sää
Märkä koira.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tänään lauantaina saadaan vielä nauttia laajalti aurinkoisesta ja lämpimästä säästä, lähinnä Lapissa tulee sadekuuroja. Tuuli voi aiheuttaa vahinkoja Länsi- ja Pohjois-Suomessa. Perämerellä on mitattu myrskytuulia.

– Toisaalta maan kaakkoisosissa mitattiin hellelukemia, Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo.

Sunnuntaina matalapaine liikkuu maan eteläpuolitse itään tuoden kuurosateita ja ukkosia maan etelä- ja keskiosiin Pori-Joensuu-linjan eteläpuolelle. Myös Keski- ja Pohjois-Lapissa saadaan sateita.

– Lämpötila jää suuressa osassa maata alle 20 asteen alapuolelle ja Pohjois-Lapissa laskee jo 10 asteen tuntumaan, Borgström toteaa.

Tulevalla viikolla sää on vaihtelevaa ja kuurosateita tulee monen paikoin. Maanantaina maan eteläosissa on kuitenkin jälleen poutaa ja lämpötila kohoaa parinkymmenen asteen tienoille.

– Lapissa sen sijaan saadaan sateita ja on tavallista viileämpää. Pohjois-Lapissa päivälämpötila putoaa jo alle 10 asteeseen, Borgström sanoo.

Yleisesti lämpötilat ovat lähellä ajankohdan keskiarvoja tai hieman niiden yläpuolella. Sademäärä ei poikkea tavanomaisesta.

Sääkartta sunnuntaille ja alkuviikoksi.
Yle

Perseidien havainnointimahdollisuudet otollisimmat maan keski- ja eteläosissa

Taivaankannen liikkeiden seuraamisesta innostuneita kiinnostaa perseidien meteoriparvi, jonka paras havaintoaika on Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Borgströmin mukaan havainnointi onnistuu parhaiten pilvettömyyden puolesta maan keski-osissa sekä paikoin maan eteläosissa.

Ursa kehottaa havaintoja tehdäkseen etsimään mahdollisimman pimeän paikan, josta näkyy suuri osa taivasta. Yhdistyksen mukaan paras tapa tähdenlentojen havaitsemiseen on maata selällään maassa ja tarkkailla taivasta vähintään puoli tuntia.

Olosuhteet havainnoinnille ovat tänä vuonna Ursan mukaan auringonpimennyksen vuoksi suotuisat eikä Kuu häiritse valollaan, ja perseidejä voi nähdä parhaimmillaan jopa 60 kappaletta tunnissa.