1. yle.fi
  2. Uutiset

National Geographic: Puolet Ison valliriutan koralleista kuollut

Korallien haalistuminen ja lopulta kuolema johtuvat meriveden lämpötilan noususta. Ilmastonmuutos on nopeuttanut merilämpötilojen muutoksia.

koralliriutat
Marraskuussa 2016 otetussa kuvassa näkyy kuollutta Acropora-korallia.
Marraskuussa 2016 otetussa kuvassa näkyy kuollutta Acropora-korallia.ARC / EPA

Jopa puolet Isosta valliriutasta on kuollut sitten vuoden 2016, kertoo National Geographic -lehti (siirryt toiseen palveluun) elokuun numerossaan. Korallit ovat vaalentuneet kuoliaaksi ilmastonmuutoksen edesauttamana.

Lehden mukaan Ison valliriutan koralleista noin 30 prosenttia haalistui 2016 ja lisäksi 20 prosenttia 2017. Iso osa valliriuttaa on nyt haalistunut luurangoiksi vailla mahdollisuuksia uudistua.

Korallien haalistumista tapahtuu silloin kun epätavallisen lämmin valtamerivesi tuhoaa koralliriutan värillistä levää ja jättää korallit kuolemaan nälkään. Tuhoa voisi verrata metsäpalon aiheuttamaan metsätuhoon.

Kuollutta korallia Isolla valliriutalla marraskuussa 2016.
Koralliriutoista voi tuhotua jopa 90 prosenttia siitä huolimatta, että lämpeneminen saataiisiin pysäytettyä 1,5 asteeseen.ARC / EPA

Korallien haalistuminen ja lopulta kuolema johtuvat meriveden lämpötilan noususta. Merilämpötilan muutokset alueella ovat merivirtojen johdosta luonnollisia. Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin kiihdyttänyt merilämpötilan nousua.

Vakava haalistuminen iskee koralliriutalle noin 27 vuoden välein. 1980-luvulta saakka kierto on kuitenkin nopeutunut joka kuuteen vuoteen. Koralliriutta tarvitsee parhaissakin oloissa kymmenen vuotta uudistuakseen. Näin siis nyt tuhoutuneet korallit eivät todennäköisesti elvy enää ikinä.

Iso valliriutta
Nämäkin korallit ovat alkaneet jo haalistua. Isoa valliriuttaa Queenslandissa Australiassa.AIMS / EPA

Lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa pidentyneitä vedenalaisia lämpöaaltoja. Korallit eivät kestä pitkittyneitä kuumempia lämpötiloja vaan kuolevat. Korallikuolemat puolestaan vähentävät muuta merielämää alueella.

Iso valliriutta on maailman suurin koralliriutta. Se sijaitsee Queenslandin rannikolla Koillis-Australiassa. Iso valliriutta on noin 2 300 kilometriä pitkä ja se peittää alleen noin 344 400 neliökilometrin kokoisen alueen.

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan Isolla valliriutalla elää muun muassa yli 400 koralli-, 1 500 kala- ja 30 merinisäkäslajia.

Korjattu 12.8.2018 kello 14.45: Korjattu alimman kuvan kuvateksti. Kuvassa ei ole tervettä korallia vaan jo haalistumassa olevaa.

Aiheesta aiemmin:

Ison valliriutan tila on luultua surkeampi

Kaksi kolmasosaa Isosta Valliriutasta vaurioitunut Australiassa

Iso valliriutta kärsii – ennätysmäärä koralleja kuollut

Lue seuraavaksi