1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nato

Lännen Media: Yli kolmannes olisi valmiita Nato-jäsenyyteen, jos presidentti Sauli Niinistö sitä suosittelisi

Puolueista rkp:n, sinisten ja kokoomuksen kannattajat suhtautuvat myönteisimmin.

Nato
Miehet nostavat natolippua salkoon.
Armando Babani / EPA

Suomalaisista 35 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista, jos tasavallan presidentti Sauli Niinistö sitä suosittelisi, ilmenee Lännen Median teettämästä kyselystä. Puolet kansalaisista ei kuitenkaan lämpene sotilasliitto Natolle siinäkään tapauksessa, että se presidentin mielestä olisi Suomen edun ja turvallisuuden mukaista.

Aiemmin noin 20 prosenttia suomalaisista on kannattanut Natoon liittymistä. Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan presidentin myönteinen Nato-kanta lisää kansalaisten Nato-kannatusta, mutta suosittu presidenttikään ei takaa sitä, että kansalaiset olisivat aina samaa mieltä hänen kanssaan yksittäisistä sisältökysymyksistä.

Puolueista rkp:n kannattajat ovat myönteisimpiä. Heistä 72 prosenttia kannattaisi liittymistä, mikäli Niinistö suosittelisi. Sinisten (64 %) ja kokoomuksen (62 %) kannattajat ovat seuraavaksi myönteisimpiä. Perussuomalaisista Natoa kannattaa vain 30 prosenttia presidentin suosittelusta huolimatta.

Taloustutkimuksen tekemään puhelimitse tehtyyn mielipidemittaukseen osallistui 1 007 henkilöä kesä-heinäkuun taitteessa. Mittauksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Lue myös:

Venäjä paheksuu Suomen Nato-yhteistyötä – Puolustusministeri Niinistö: Lännellä pelottelu voi viedä venäläisten ajatukset pois omista ongelmista

Venäjän mielestä Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyö heikentää turvallisuutta – puolustusministeri uhkaa vastatoimilla

Jarno Limnéllin kolumni: Hybridivaikuttaminen voi johtaa sotaan

Sotahistorian dosentti: "Suurvaltajohtajat pyrkivät uuteen maailmanjärjestykseen"

Lue seuraavaksi