Tyhjän matkustajakoneen Seattlessa varastanut mies siivosi työkseen lentokoneita ja lastasi matkatavaroita – FBI tutkii nyt, miten tämä kaikki on mahdollista

Viranomaisten mukaan miehelle oli tehty turvallisuusselvitys, kun hän alkoi työskennellä Horizon Airille.

Seattle
Bombardier Q400 nousee Seattle-Tacoman kentällä
Horizon Airille kuuluva Bombardier Q400 nousee Seattle-Tacoman kansainväliseltä lentoasemalta 11. elokuuta. Kuvan lentokone ei liity tapaukseen.Stephen Brashear / EPA-EFE

Miehellä, joka varasti Alaska Airlinesin tyhjän lentokoneen ja syöksyi sillä maahan Seattlessa lauantaina aamulla Suomen aikaa, oli valtuudet olla lentokentän alueella, kertovat viranomaiset.

Uutistoimisto AP:n mukaan mies oli 29-vuotias Richard Russell, joka oli työskennellyt Alaska Airlinesin kanssa samaan yhtiöön kuuluvalle Horizon Airille 3,5 vuotta.

Russell ajoi työkseen lentokoneiden hinaamiseen tarkoitettua pushback-traktoria. Sen lisäksi hän siivosi lentokoneita ja lastasi matkatavaroita koneisiin. Sen vuoksi hän pääsi nousemaan koneeseen ja nousemaan sillä ilmaan perjantaina illalla paikallista aikaa.

Konetta ajettiin takaa kahdella ilmavoimien hävittäjällä, minkä jälkeen varastettu kone törmäsi pieneen Ketron-saareen. Kone ehti olla ilmassa noin tunnin.

Paikallinen seriffi sanoi lauantaina, että mies oli itsetuhoinen, toimi yksin eikä kyse ole terroriteosta. Lennonjohdon kanssa käydyn keskustelun perusteella mies sanoi olevansa "vain rikkinäinen tyyppi, jolla on muutama ruuvi löysällä".

Miehen oletetetaan kuolleen lentokoneen pudottua maahan. Hänen omaisilleen tapaus tuli sokkina. Miestä on kuvailtu lämpimäksi ja hyväsydämiseksi ihmiseksi. Hän oli hiljainen kaveri ja vaikutti siltä, että kaikki pitivät hänestä.

Turvallisuus mietityttää

Perjantain tapahtumat ovat saaneet ilmailualan asiantuntijat pohtimaan, miten vastaavanlaiset tapaukset saadaan tulevaisuudessa estettyä.

Uutistoimisto AP:n haastattelemat asiantuntijat kertovat tienneensä jo pitkään, että suurimman riskin kaupalliselle ilmailulle aiheuttavat lentoyhtiöiden ja lentoasemien omat työntekijät.

Liittovaltion poliisi FBI on kertonut alkaneensa tutkia, miten itsetuhoinen lentokenttätyöntekijä pystyi varastamaan lentokoneen.

Viranomaiset mukaan mies käytti turvallisuusluokitustaan hyväkseen. Miehelle tehtiin turvallisuusselvitys vuonna 2015, jolloin hän aloitti työt lentoyhtiössä.

Alaska Airlinesin toimitusjohtaja Brad Tilden vahvistaa BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että mies oli tapahtumahetkellä työvuorossa ja hänellä oli luultavasti päällään univormu. Lentolupakirjaa miehellä ei ole.

Kukaan saaren asukkaista ei loukkaantunut lentokoneen pudottua sinne.

Lue myös:

Mies varasti tyhjän matkustajakoneen Seattlessa ja törmäsi saareen

Aiheesta muualla:

BBC: Seattle-Tacoma plane thief 'had full airport credentials' (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP