Herätys: Iäkkäät kaipaavat digiapua, äärioikeiston mielenosoitus jäi vaisuksi USA:ssa, kuiva kesä verottaa sienisatoa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Eläkeläinen harjoittelee pädin käyttöä
Markku Rantala / Yle

Ylen tutkimus kertoo digiavun tarpeesta: "Sormi väpättää eikä osu näytöllä oikeaan kohtaan"

Verkko- ja digitaitojen oppimisen esteenä ovat vaikeat laitteet ja sovellukset sekä avun puute. Tukea kaivattaisiin sähköpostin ja verkkopankin käytössä, selviää Ylen Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta. Useimmiten opastusta tarvitsee yli 60-vuotias perheenjäsen tai sukulainen.

Äärioikeiston mielenosoitus Washingtonissa jäi pikkuruiseksi

Valkoisen ylivallan kannattajat marssivat Washingtonissa sunnuntaina.
Valkoisen ylivallan kannattajat marssivat Washingtonissa sunnuntaina.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain äärioikeisto on osoittanut mieltään marssimalla Valkoisen talon editse Washingtonissa. Eilinen sunnuntai oli vuosi sitten tapahtuneen Charlottesvillen suurmielenosoituksen vuosipäivä. Valkoista ylivaltaa edustavia marssijoita oli lopulta vain parikymmentä. Heitä vastassa oli tuhansia rasismin vastustajia. Tapahtuma sujui ilman välikohtauksia.

Eräänä päivänä biokemistit päättivät loikata pakkausbisnekseen ja pelastaa maailman muovilta

Laura Kyllönen ja Suvi Haimi
Henrietta Hassinen / Yle

Mitä tarvitaan, jotta mahtava innovaatio syntyisi? Neronleimauksia voi saada vaikkapa intuition puoleen kääntymällä, mutta loistavinkaan idea ei vie pitkälle, ellei sitä ryhdytä toteuttamaan. Kysyimme asiantuntijoilta, miten uuden luominen onnistuu.

Kuiva kesä verottaa sienisatoa

Yksinäinen haaparousku metsässä.
Jyvässeudun metsistä sienestäjät löytävät eniten rouskuja, kuvassa haaparousku.Marja Roiha / Yle

Kangashaperoa, kangastattia ja punikkitattia ei välttämättä löydy metsästä tänä syksynä. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen arvioi monien sienilajien jäävän kokonaan tulematta tänä vuonna kuivan kesän takia. Rouskuja ja haperoita, jotka ovat myöhäisempiä lajeja, saattaa sen sijaan löytyä.

Viikko alkaa sateisena ja tuulisena

maanantain sääkartta
Yle

Viikko alkaa viileänä, tuulisena ja osittain sateisena. Lämpimintä on etelässä, missä lämpötila kohoaa 20 asteen vaiheille. Pohjoisessa lämpötila jää jopa alle 10 asteen. Maan keski- ja pohjoisosissa saadaan sateita, Keski-Suomessa myös ukkoskuuroja. Iltaa kohti sateet vähenevät Lappia lukuun ottamatta. Lue lisää Ylen sääsivuilta.