Palvelunestohyökkäys kaatoi useiden viranomaisten verkkosivustoja – tunnistautuminen onnistuu jälleen muun muassa Kelan sivuille

Verkkosivujen kaatuminen havaittiin sunnuntaina iltapäivällä.

verkkosivujen ongelmat
mm Väestörekisterin sivuille ei pääse, kuvakaappaus Väestörekisterin sivuilta.
Useat valtionhallinnon verkkosivustot ovat alhaalla, kuvakaappaus Väestörekisterin sivuilta.Yle

Palvelunestohyökkäys kaatoi iltapäivällä useiden valtionhallinnon viranomaisten ja ministeriöiden verkkosivustoja, kertoo Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin toimitusjohtaja Pasi Lehmus.

Palvelunestohyökkäys Valtorin palveluita vastaan tapahtui Lehmuksen tietojen mukaan noin kello 16.30. Se esti useisiin verkkopalveluihin tunnistautumisen, ja osa sivustoista ei auennut lainkaan.

– Näitä tapahtuu paljon maailmalla ja on tapahtunut Suomessakin, mutta viimeisten kuukausien aikana tapahtuneista tämä oli laajavaikutteisin. Tämä johtaa siihen, että että meidän on kumppaniemme kanssa mietittävä, miten näihin voisi paremmin varautua, Lehmus sanoi.

Muun muassa valtioneuvoston, sisäministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön sivut olivat poissa käytöstä.

Myös poliisin verkkosivut olivat kaatuneet ja Terveydenhuollon Omakannan, Kelan ja Väestörekisterikeskuksen sivuille kirjautuminen ei onnistunut.

Valtorin asiakkuusjohtajan Mikko Vuorikosken mukaan kaatuneet sivustot käyttävät tunnistautumispalvelu Suomi.fi:tä.

– Puolustusministeriön sivut sen sijaan näyttivät toimivan hyökkäyksen ajan, koska heillä on käytössä rakenne, joka ohjaa ongelmien ilmaantuessa liikenteen staattiselle sivulle, Valtioneuvosto esimerkiksi ei ole ottanut tätä palvelua käyttöön, Vuorikoski kertoo.

Sivustot toimivat jälleen illalla.