Taliban hyökkää rajusti Afganistanissa: "Tilanne on kaoottinen"

Paikallisviranomaisten mukaan Afganistanin armeijan hallussa on enää muutamia tärkeimpiä rakennuksia. Ghaznin kaupungissa.

Afganistan
Afganistanin armeijan upseeri tutkii ajoneuvoa Kabulin ja Ghaznin maakunnan välisellä tiellä.
Afganistanin armeijan upseeri tutkii ajoneuvoa Kabulin ja Ghaznin maakunnan välisellä tiellä.Jawad Jalali / EPA

Talibanin taistelijat ovat hyökänneet poliisiasemille ja muihin hallituksen rakennuksiin Ghaznin kaupungissa Afganistanissa sunnuntaina. Talibanin pelätään saavan koko kaupunki haltuunsa. Alueella käydään kiivaita taisteluja kolmatta päivää.

Taisteluissa on kuollut jo yli sata ihmistä, joista valtaosa Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäseniä. Tarkkoja tietoja kaupungista on vaikea saada, sillä tietoliikenneyhteydet ovat pääosin katkenneet taisteluiden vuoksi.

Paikallisten viranomaisten mukaan Taliban-taistelijat ovat miinoittaneet raskaasti kaupunkiin johtavan päätien. Lisäksi heidän hallussaan oli useita poliisiasemia ja muita hallintorakennuksia.

Afganistanin joukkojen hallussa on tiettävästi vain pääpoliisiasema, sotilastiedustelun paikallinen päämaja sekä kuvernöörin toimisto.

– Tilanne on kaoottinen, sanoi Ghaznin maakuntaneuvoston varajohtaja Amanullah Kamrani.

Ei tarpeeksi sotilaita

Alueelle on lähetetty lisää joukkoja Kabulista, sillä Ghaznissa ei ole tarpeeksi sotilaita vastustamaan Talibania. Kyseessä on poikkauksellisen laaja hyökkäys kaupunkiin.

Sen sijaan Afganistanin armeijan edustajat ovat kiistäneet tiedot siitä, että kaupunki olisi sortumassa.

Yhdysvaltain ilmavoimat on tehnyt ainakin kymmenen ilmaiskua Talibanin kohteita vastaan sunnuntaina.

Paikallisviranomaiset ovat varoittaneet jo kuukausia siitä, että Ghaznin kaupunki on Talibanin seuraava hyökkäyskohde. Se sijaitsee strategisesti merkittässä paikassa pääkaupungin Kabulin ja Etelä-Afganistanin välillä.

Lähteet: Reuters, AFP