Malissa äänestysinto oli alhainen presidentinvaalien toisella kierroksella – aseellisia hyökkäyksiä äänestyspaikoille

Kymmeniä äänestyspaikkoja jouduttiin sulkemaan ja yksi vaalivirkailija kuoli. Virallisia tuloksia odotetaan vasta päivien jälkeen.

Mali
EU:n vaalitarkkailijoiden päällikkö Cecile Kyenge puhuu toimittajille bamakossa, Malissa.
EU:n vaalitarkkailijoiden päällikkö Cecile Kyenge puhuu toimittajille bamakossa, Malissa.Legnan Koula / EPA

Länsiafrikkalaisessa Malissa on äänestetty sunnuntaina presidentinvaalien toisella kierroksella. Äänestysinto oli laimea, sillä vaaliuurnilla kävi arvioiden mukaan vain noin joka viides äänioikeutettu.

Turvatoimia oli lisätty maassa, sotilaita on ollut noin viidennes enemmän valvontatehtävissä, sillä ensimmäisen kierroksen äänestys 29. heinäkuuta päättyi väkivaltaisuuksiin. Vaalien aikana tapahtui aseellisia hyökkäyksiä ja satoja äänestyspaikkoja jouduttiin sulkemaan.

Tälläkin kertaa äänestyspaikkoja jouduttiin sulkemaan aseellisten hyökkäysten vuoksi. Arvioiden mukaan noin sata äänestyspaikkaa suljettiin ennen virallisen äänestysajan päättymistä. Ainakin yksi vaalivirkailija kuoli ja neljää vaalivirkailijaa ahdisteltiin fyysisesti.

Pohjois- ja Keski-Malissa suljettiin yli 50 äänestyspaikkaa jo ennen puoltapäivää. Malin paikallisen vallitarkkailuorganisaation mukaan äänestysprosentti oli tosi alhainen. Järjestöllä on 2 000 tarkkailijaa.

EU:n vaalitarkkailijoiden mukaan vaikeuksista huolimatta vaalit ovat alustavien arvioiden mukaan sujuneet pääosoin hyvin. EU:n vaalitarkkailijoiden päällikkö Cecile Kyenge sanoi vaalien sujuneen ilman suurempia tapahtumia. Hän kuitenkin totesi, ettei EU:lla ollut tarkkailijoita Timbuktussa, Moptissa tai Kidalissa, joissa on ollut eniten väkivaltaisuuksia.

Äänestysuurnan tarkastus Malissa.
Äänestysuurnan tarkastus Malissa.Legnan Koula / EPA

Kahden ehdokkaan kierros

Ehdokkaina olivat istuva presidentti 73-vuotias Ibrahim Boubacar Keita ja opposition ehdokas, 68-vuotias entinen valtiovarainministeri Soumalia Cisse. Ensimmäisen kierroksen 24 ehdokkaasta oli jäljellä enää kaksi.

Cisse on syyttänyt Keitaa turvattomuudesta, väkivallasta ja korruptiosta. Hänen puolueensa on myös väittänyt äänestysvilpistä vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Nykyisen presidentin odotetaan voittavan vaalit. Keita sai ensimmäisellä kierroksella 41 prosenttia äänistä ja Cissea lähes 18 prosenttia. Tuloksia odotetaan kuitenkin vasta päivien jälkeen. Ensimmäisen kierroksen ääniä laskettiin viisi päivää, vaikka äänestysprosentti oli ensimmäiselläkin kierroksella alhainen noin 40 prosenttia.

Sunnuntai-iltana ääntenlaskenta oli käynnissä joissakin maan 23 000 äänestyspaikasta eri puolilla maata.

Malilaisille tärkeimpä arvoja ovat rauhan turvaaminen maassa, mutta myös vaikeuksien ja köyhyyden lievittäminen. Mali on ollut laittomien maahanmuuttajien tärkeä kauttakulkuväylä heidän pyrkiessään Eurooppaan.

Lue myös:

Väkivallan pelko varjostaa Malin presidentinvaalien toista kierrosta – sotilaiden määrää lisätään

Malissa jihadistiryhmät ovat terrorisoineet presidentinvaaleja – Turvallisuus keskeisin kysymys

Lähteet: AP, AFP, Reuters