Tapani Mäkinen hakee eroa Vantaan yleiskaavatoimikunnan puheenjohtajan tehtävästä – "On henkilökohtainen ratkaisu, että passaan, kunnes tämä asia on selvä"

Keväällä Tapani Mäkinen (kok.) erosi oikeusministerin erityisavustajan tehtävästä. Syynä on meneillään oleva poliisin esitutkinta, jossa hän on epäiltynä.

Vantaa
Tapani Mäkinen on toiminut myös kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2003–2004 ja 2007–2015.
Tapani Mäkinen on toiminut myös kokoomuksen kansanedustajana vuosina 2003–2004 ja 2007–2015.

Vantaalainen kokoomuspoliitikko Tapani Mäkinen hakee eroa kaupungin yleiskaavatoimikunnan puheenjohtajan tehtävästä.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessa tänään maanantaina.

Mäkinen kommentoi Svenska Ylelle, että syynä on meneillään oleva poliisin esitutkinta, jossa hän on epäiltynä.

– Toistaiseksi pidättäydyn luottamustehtävien hoitamisesta, kun tämä tutkinta on kesken. Kun yleiskaavatoimikunnassa ei ole varajäseniä, ja minä olen puheenjohtaja, ja olen pitkään tehtävää hoitamatta, niin se on ongelma toiminnan pyörittämisen kannalta.

Rikosepäilyt Mäkistä kohtaan tulivat ilmi viime keväänä, kun Mäkinen ilmoitti Facebook-päivityksessään, että häntä epäillään lahjomarikoksesta ja virka-aseman väärinkäyttörikoksesta. Mäkisen mukaan tutkinta liittyy alkuvuoden 2015 tapahtumiin, kun hän toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Hän itse on kiistänyt syyllistyneensä väitettyihin tekoihin.

Mäkinen on pidättäytynyt luottamustehtävien hoidosta

Huhtikuussa Mäkinen ilmoitti pidättäytyvänsä kunnallisten ja muiden luottamustehtävien hoitamisesta asian käsittelyn ajaksi. Erohakemus Vantaan yleiskaavatoimikunnan puheenjohtajan tehtävästä on kuitenkin saapunut vasta elokuun 9. päivä kaupunginhallitukselle.

– Silloin ei ollut tarpeen tehdä mitään hätiköityjä ratkaisuja, että pyydän eroa sieltä sun täältä. Olen ilmoittanut, että pidättäydyn luottamustehtävien hoitamisesta, mutta kun tämä nyt näyttää kestävän ja minulla ei ole aikataulusta mitään käsitystä, niin sujuvan yleiskaavatyön varmistamiseksi on parempi, että pyydän nyt eroa.

Mäkinen ei ole osallistunut yleiskaavatoimikunnan kokuksiin kevän jälkeen. Hän istuu myös Vantaan kaupunginvaltuustossa, mutta ei ole ottanut osaa senkään kokouksiin kevään jälkeen.

– On henkilökohtainen ratkaisu, että passaan, kunnes tämä asia on selvä.

Mäkinen oli Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009-2017.

Huhtikuussa Yle kertoi, että Mäkinen erosi oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajan tehtävästä.

Vuonna 2014 Vantaan kaupunki teetti selvityksen Mäkisen toimista, mutta siinä ei tullut ilmi väärinkäytöksiä. Tuolloin kaupunki teetti tarkastuksen kaupungin sekä kaupungin yhtiöiden sähköurakkahankinnoista ja rakennuslupa-aikojen jatkamisesta. Selvityksen mukaan kaupungin sisäisiä ohjeita oli kuitenkin syytä täsmentää.

Christoffer Gröhn / Svenska Yle

Korjattu 13.8.2018 kello 15.43 epäillyt rikosnimikkeet lahjomarikokseksi ja virka-aseman väärinkäyttörikokseksi.

Lue myös:

Oikeusministerin erityisavustajan tehtävästä irtisanoutunut Tapani Mäkinen Ylelle: "Olen tehnyt elämäni aikana monia virheitä"

Oikeusministerin erityisavustaja Tapani Mäkinen irtisanoutui tehtävästään: kertoo syyksi häneen kohdistuvan rikosepäilyn