1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Roald Amundsen

Naparetkeilijä Roald Amundsenin legendaarinen laiva on palannut takaisin kotiin – tutkimusmatkasta kohti pohjoisnapaa on kulunut sata vuotta

Amundsen halusi purjehtia aluksella mahdollisimman lähelle pohjoisnapaa.

Roald Amundsen
Maud-laivan jäännökset ponttoonien päällä
Maud-laiva Bergenin satamassa 6. elokuuta.Jan Wanggaard / EPA

Norjalaisen tutkimusmatkailijan Roald Amundsenin Maud-laiva on palannut Norjaan, kertoo yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Amundsen teki useita tutkimusmatkoja 1900-luvun alussa. Hän johti muun muassa naparetkeä, joka saavutti ensimmäisenä etelänavan.

Norjan kuningattaren mukaan nimettyä Maud-laivaa hinataan Norjan länsirannikkoa pitkin Amundsenin kotikylään Volleniin. Tammipuusta rakennettu laiva valmistui siellä vuonna 1917. Amundsen halusi purjehtia sillä mahdollisimman lähelle pohjoisnapaa.

Matka kohti pohjoisnapaa alkoi 1918

Amundsen suuntasi Maudin kurssin Kristianiasta, nykyisestä Oslosta, kohti pohjoista kesäkuun 24. päivänä 1918. Hän uskoi, että merivirrat ja ahtojää voisivat kuljettaa laivan perille.

Retki ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaan, Maud jumittui jäihin ja jäi ajelehtimaan niiden mukana. Kaksi talvea ja kolme kesää myöhemmin se saavutti Nomen kaupungin Alaskassa, muttei päässyt Beringinsalmen läpi kohti pohjoisnapaa.

Amundsen teki konkurssin, ja Maud myytiin huutokaupassa Kanadaan kelluvaksi varastoksi. Sitä käytettiin myös radioasemana, ennen kuin se upposi Cambridge Bayn satamaan vuonna 1931.

"Tuntuu hyvältä, että laiva on palannut takaisin"

Norjalaiset käynnistivät projektin laivan nostamiseksi ja hinaamiseksi takaisin Norjaan joitakin vuosia sitten. Projektia Maudin nostamiseksi ja hinaamiseksi takaisin Norjaan on johtanut Jan Wanggaard.

– Tuntuu hyvältä tietää, että Maud on viimein, melko tarkkaan sadan vuoden jälkeen, palannut Norjaan, Wanggaard sanoo NRK:lle.

Laivan on määrä saapua Volleniin lauantaina. Siitä tehdään museo. Amundsenin tutkimusmatkoillaan käyttämät kaksi muuta laivaa, Gjøa ja Fram ovat esille Oslon merihistorian museossa.

Lue lisää aiheesta:

Polarskuta Maud tilbake i Norge etter 100 år (siirryt toiseen palveluun)

Amundsen-slekta gleder seg til «Maud» kommer hjem (siirryt toiseen palveluun)

Arctic adventure finally over for Roald Amundsen's ship Maud (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi