Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Donna Leon ylistää suomalaisia, työilmapiiri vaikuttaa kekseliäisyyteen ja opas parisuhteen pelastamiseen

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Viikonloppukooste
Donna Leon istuu Aurajoen varrella.
Amerikkalaiskirjailija Donna Leon vierailee Turussa jo neljättä kertaa.Pekka Tynell / Yle

Huippusuosittu dekkaristi Donna Leon pitää suomalaisia maailman viimeisenä rehellisenä kansana – kotimaastaan Yhdysvalloista hänellä ei ole hyvää sanottavaa

Donna Leon rakastaa barokkimusiikkia, kritisoi turismia ja ihailee suomalaisia.

Sandra Ashilevi, Antonio Kass ja Sissi Nylia Benita.
Sandra Ashilevi, Antonio Kass ja Sissi Nylia Benita.Katariina Salmi

"Rasisti on aina pelokas ihminen, joka purkaa pahaa oloaan muihin" – Näin ulkomaalaistaustaiset virolaiset ovat kääntäneet erilaisuuden vahvuudekseen

Tavallisesta poikkeava ihonväri herättää Virossa usein huomiota ja kummastusta. Nyt maa on kuitenkin muuttumassa, kertovat tummaihoiset tallinnalaiset.

Laura Kyllönen ja Suvi Haimi
Henrietta Hassinen / Yle

Eräänä päivänä biokemistit päättivät loikata pakkausbisnekseen ja pelastaa maailman muovilta: "Innovointi ei ole mitään mukavaa rupattelua"

Loistavinkaan idea ei vie pitkälle, ellei sitä ryhdytä toteuttamaan. Työpaikan ilmapiirillä on suuri vaikutus ihmisten kekseliäisyyteen. Eräänä päivänä biokemistit Suvi Haimi ja Laura Kyllönen päättivät loikata pakkausbisnekseen ja pelastaa innovaatiollaan maailman muovilta, miten?

Heli Vaaranen.
Leila Oksa / Yle

Heli Vaarasen kolumni: Haluatko pitkän parisuhteen? Tässä pelastusoperaation ABC

Parisuhteen kriittisessä pisteessä tasainen alamäki houkuttaa helppoudellaan enemmän kuin vaikea ylämäki. Jos et halua menettää parisuhdettasi, lopeta laiskottelu, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Arto Ranta-Ylitalo katsoo vakavasti kameraan, taustalla kaavoja, jotka luovat mielikuvaa keksijästä.
Noora Haapaniemi / Yle

Isän iltasatuhetkessä syntyi keksintö, joka levisi viiteen kuntaan Suomessa – 20 vuotta myöhemmin tarinan loppu on yhä kirjoittamatta: "On käsittämätöntä, mitä byrokratia voi pahimmillaan olla"

Viidestä suomalaisesta kaupungista löytyy vielä tänäkin päivänä 21 pulleaa kärkikolmiota. Niiden kehittäjä on kannuslainen Arto Ranta-Ylitalo, joka sai idean liikennemerkistä 20 vuotta sitten. Mutta miksi merkki ei koskaan yleistynyt?

tyttöä rokotetaan
AOP

Osa vanhemmista kieltää tytöiltään kohdunkaulan syöpää ehkäisevän rokotteen – "Yksi perustelu on, että meidän tyttö ei tule tarvitsemaan tätä"

Rokotuskattavuudessa on paljon alueellisia eroja. Isoissa kaupungeissa rokotuskattavuus on noin 70–80 prosenttia.