Hyppää sisältöön

Orpo: Kokoomus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta – "Tarvitsemme nopeavaikutteisia työllisyystoimia"

Orpo puhui kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Joensuussa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo linjasi ministeriryhmän kesäkokouksessa Joensuussa jo ensi vaalikauden tavoitteita.

– Kokoomus tavoittelee tulevalla vaalikaudella yli 75 prosentin pohjoismaista työllisyysastetta sekä uudistuksia, jolla 2020-luvulla päästään kestävään, 80 prosentin työllisyysasteeseen, Orpo sanoi puheessaan.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus asetti hallitusneuvotteluissa 2015 kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan Suomen pitäisi saavuttaa 72 prosentin työllisyystavoitteen. Harvat asiantuntijat uskoivat tavoitteen toteutumiseen, koska talouden ennusmerkit olivat neuvotteluiden aikaan heikot.

Orpon mukaan tavoitteisiin voitaisiin päästä uudistusten kautta. Konkreettisista esimerkeistä hän mainitsi sosiaaliturvauudistuksen ja perhevapaauudistuksen. Hallitus pyrki tekemään perhevapaauudistuksen, mutta puolueiden neuvottelut kariutuivat helmikuussa.

Kokoomus esitteli uuden sosiaaliturvamallinsa huhtikuussa. Myös muut eduskuntapuolueet ovat julkaisseet mallejansa.

Piikkejä demareille

Kesäkokouksessa nousi esille asioita, joita kokoomus tavoittelee seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Perhevapaauudistuksen lisäksi kokoomus haluaa tehdä esiopetuksesta kaksivuotisen.

Demareiden ja kokoomuksen tavoitteissa on vivahde-ero. SDP on pitänyt esillä oppivelvollisuuden pidentämistä aina täysi-ikäisyyteen saakka, kun taas kokoomus laajentaisi opetusta opintotien alkupäässä.

Orpo antoikin puheessaan paljon huomiota demareille, jotka ovat nousseet puolueiden kannatusmittauksissa suosituimmaksi puolueeksi.

– Toivottavasti kuulemme erityisesti SDP:ltä myös edes joitakin ajatuksia siitä, miten hyvä talouskehitys saadaan jatkumaan. Toistaiseksi SDP:n vaalilupaukset ovat olleet uhoa tehtyjen päätösten perumisesta tai rahanjaosta. Uhkaus koko sote-uudistuksen perumisesta on kestämätön. Ei Suomella ole varaa, Orpo sanoi.

Kokoomuksen ministerikokous on alkanut tänään, maanantaina Joensuussa ja jatkuu tiistaina Kuopiossa.

.
.