Miekkavalasemo kuljetti kuollutta poikasta mukanaan yli kaksi viikkoa, nyt "suruaika on ohi"

Poikkeuksellisen pitkään surrut miekkavalas on palannut takaisin kalastamaan parvensa kanssa.

valaat
miekkavalas ja poikanen
AOP

Kuollutta poikastaan poikkeuksellisen pitkään surrut miekkavalas on palannut takaisin parvensa luo Kanadalle kuuluvan Vancouverinsaaren edustalla Tyynellä valtamerellä.

Valasemo kuljetti kuollutta poikasta mukanaan yli kaksi viikkoa ja sai osakseen paljon mediahuomiota (siirryt toiseen palveluun). Tutkijoiden mukaan valas on nyt luopunut poikasesta ja palannut parven muiden jäsenten seuraan.

Viikonloppuna valas jahtasi lohia "tarmokkaasti", kertoo alueen valaita seuraava Center for Whale Research.

– Suruaika on nyt ohi ja se käyttäytyy hyvin pirteästi, keskuksen nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan.

Miekkavalas kuljettaa kuollutta poikastaan
Valasemo työnsi kuollutta poikasta edellään eikä antanut sen vajota meren pohjaan.Michael Weiss / AFP

Poikanen kulki mukana 1 600 kilometriä

Tutkijoiden J35:ksi nimeämän valaan poikanen kuoli pian syntymän jälkeen heinäkuun lopussa. Emo kuljetti poikasta päänsä päällä ja työnsi sitä pintaa kohti ainakin 17 päivän ajan, noin 1 600 kilometrin matkan.

Lopulta se ilmeisesti kuitenkin antoi poikasen vajota meren pohjaan.

Kuolleen poikasen mukana kuljettaminen on miekkavalaille tyypillistä. Tällä kertaa se tutkijoiden mukaan kuitenkin kesti ennätyksellisen pitkään.

Tutkijat uskovat, että kyse on nimenomaan suremisesta. Miekkavalaiden aivot ovat suuret ja kehittyneet myös niillä alueilla, joita käytetään tunteiden käsittelyyn.

Emon ja poikasen välinen side on miekkavalailla voimakas. Naaraat kantavat poikasia lähes puolitoista vuotta ja imettävät niitä yli vuoden.

Poikasia ei ole jäänyt henkiin kolmeen vuoteen

Valasemon suru on kiinnittänyt huomiota Vancouverin ja Seattlen kaupunkien edustalla elävien miekkavalaiden tulevaisuuteen.

Salishin mereksi kutsutun merialueen 75 miekkavalaan yhteisössä ei ole kolmeen vuoteen jäänyt henkiin yhtään poikasta. Tutkijoiden laskujen mukaan 20 viime vuoden aikana on syntynyt 40 valasta ja 72 on kuollut.

Suurimpana syynä kannan pienenemiseen pidetään ruokapulaa. Miekkavalailla on yleensä laajempi ruokavalio, mutta tämä yhteisö syö lähes pelkästään lohta.

Villilohia kuitenkin on alueella aiempaa vähemmän ylikalastuksen, jokien patoamisen ja saasteiden takia. Valaiden lohenpyyntiä haittaavat myös laivaliikenteen kaikuluotaimet ja aluksista tuleva melu.

Tutkijat pelkäävät alueen miekkavalaskannan häviävän. He kehottavat sekä Yhdysvaltoja että Kanadaa ryhtymään pikaisiin toimiin villilohikantojen elvyttämiseksi.

Lue myös:

Tutkimus: Ryhävalaan poikanen kuiskii emonsa kanssa välttääksen saalistajia