Turkissa syytetään tiedotusvälineitä valuuttakurssin romahduksesta

Analyytikot uskovat, etteivät Turkin käyttöön ottamat keinot vaikuta valuutan arvon palauttamiseen.

Turkin liira
Valuutanvaihtopiste Istanbulissa 10. elokuuta.
Valuutanvaihtopiste Istanbulissa 10. elokuuta.Sedat Suna / EPA

Turkin sisäministeriö sanoo aloittavansa oikeustoimet satoja sosiaalisen median sivustoja vastaan. Sisäministeriö epäilee, että sosiaalinen media on pahentanut Turkin valuuttamarkkinoiden pudotusta.

Myös Istanbulin yleinen syyttäjä sekä Turkin pääomamarkkinoita valvova viranomainen ovat ilmoittaneet aloittavansa tutkimukset selvittääkseen, mitkä tahot "uhkaavat taloudellista vakautta" ja "levittävät valheita ja väärää tai harhaanjohtavaa informaatiota tai uutisia".

Turkin liiran arvo on tänään maanantaina sahannut voimakkaasti edestakaisin. Kurssi putosi aluksi nopeasti 0,60 liiraa dollarilta, jolloin dollarista piti maksaa yli seitsemän liiraa. Tämän jälkeen kurssi vahvistui lähes viikonlopun lukemiin, mutta lähti sitten jälleen laskuun.

Uudet taloustoimet käyttöön

Turkin talousministeri Berat Albayrak ilmoitti aamulla viranomaisten käynnistävän välittömästi talousohjelman, joka vahvistaa pankkien maksuvalmiutta.

Säädösmuutosten kautta pankit saavat käyttöönsä noin kuuden miljardin dollarin arvosta omia varantojaan sekä kolmen miljardin dollarin arvosta kultavarantoja, kertoo uutistoimisto Reuters.

Uudistukset lisäävät Reutersin arvion mukaan taloudellista vakautta. Ne eivät kuitenkaan paranna liiran arvoa, koska ne eivät kohdistu pankkien ulkomaantoimintoihin.

Reutersin haastattelema asiantuntija arvioi, että Turkin valuuttakurssihuolet nostavat maan inflaatiota 4-5 prosenttiyksikköä lähikuukausina.

Liiran epävakaus on heijastunut myös eräisiin muihin kehittyvien talouksien valuuttoihin. Esimerkiksi Etelä-Afrikan rand ja Meksikon peso ovat heikentyneet.

Lisäksi euro on heikentynyt, kun taas "turvavaluuttoina" pidettyjen Japanin jenin ja Sveitsin frangin arvot ovat nousseet.

Lue lisää:

Turkin liiran pudotus jatkuu – Trumpin kovennetut talouspakotteet astuivat voimaan

Aiheesta muualla:

Turkey’s Erdoğan digs in as currency tumbles (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AFP