Sähkötupakan höyryjä on päästelty Suomessa kymmenisen vuotta, mutta tietoa tuotteesta on yhä vähän

Lue, millaisia vaiheita sähkötupakan taipaleelle on mahtunut.

sähkötupakka
Mies polttaa sähkötupakkaa.
Yle

Tupakkavero nousee, mutta sähkösavukkeissa käytettävien nesteiden verotusta ei tiukenneta. Syynä on se, että ne ovat kuuluneet veron piiriin vasta vuoden 2017 alusta, eikä veron vaikutuksia ole vielä nähty.

THL:n mukaan sähkösavukkeista ei muutenkaan tiedetä vielä tarpeeksi. Nikotiininesteiden sisältämiä haitallisia aineita on tutkittu ja lyhytaikaisia terveysvaikutuksia selvitetty, mutta sähkötupakan pitkäaikaisen käytön seurauksia ei tunneta.

Nykyisenlaisten sähkösavukkeiden valmistus alkoi 2000-luvun alussa, Suomessa niiden käyttö on yleistynyt 2010-luvulla.

Sähkösavukkeiden lyhyt historia Suomessa

2008 Lääkelaitos (nyk. Fimea) luokittelee nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet ja nesteet lääkevalmisteiksi. Niiden myyminen ilman lääkemyyntilupaa on kielletty. Myös ulkomailta tilatuille tuotteille tulee lääkkeen status.

2010 Suomen tupakkalakiin kirjataan maailman ensimmäisenä tavoite tupakkatuotteiden käytön loppumisesta, eli että päivittäin tupakoivia olisi alle viisi prosenttia väestöstä. Vuonna 2016 lakia täydennetään niin, että tavoitteeseen sisältyy myös nikotiinittomuus.

2012 Sähkösavukkeet siirtyvät tupakkalain piiriin. Niiden markkinointi kielletään siinä missä muidenkin tupakkatuotteiden. Samalla myynti vapautuu niin, että sähkösavukenesteitä saa tilata ETA-alueelta kolmen kuukauden käyttömäärän verran.

2016 Tupakkalaki uudistuu ja sähkötupakan myynti sallitaan Suomessa. Sähkösavuketuotteita koskevat samat rajoitukset ja kiellot kuin perinteisiä savukkeita, ja myös nikotiinittomien nesteiden ostoikäraja on 18.

1.1.2017 Tupakkavero laajenee koskemaan myös sähkösavukenesteitä.

29.7.2017 Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän toimikausi alkaa.

30.6.2017 Siirtymäaika tupakkalaissa asetetulle etäostokiellolle päättyy. Sähkösavukkeita ja nikotiininesteitä ei voi enää ostaa verkkokaupoista eikä vastaanottaa postitse. Maahan voi tuoda kerralla enimmillään 10 millilitraa nestettä, jossa on alle 20 milligrammaa nikotiinia millilitraa kohden.

31.5.2018 STM:n työryhmän toimikausi päättyy. Ryhmä julkaisee esityksen lakimuutoksista ja muista toimista, jotka tähtäävät tupakkalaissa asetettuun tavoitteeseen saada Suomi savuttomaksi ja nikotiinittomaksi vuoteen 2030 mennessä.

Lähteet: Valvira (siirryt toiseen palveluun), Tulli (siirryt toiseen palveluun), Sosiaali- ja terveysministeriö (siirryt toiseen palveluun), Suomen Tuontiliike (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Tupakkaveron korotus ei vielä osunut sähkötupakkaan, mutta eroon siitäkin halutaan

Tupakoijat kokevat olevansa epäsuosiossa – uudet tupakkatuotteet uhkaavat silti tupakattomuutta

Mitä ihmettä? Tupakkajätti myöntää tupakan vaarallisuuden ja ajaa savuttomuutta