1. yle.fi
  2. Uutiset

Paikalliset keskustavaikuttajat yllättyivät Seppo Kääriäisen ilmoituksesta: "Sanattomaksi veti", "Ehkä nyt oli viimeinen tippa"

Keskustan on nyt löydettävä eduskuntavaaleihin Pohjois-Savosta uusia ääniharavia, sillä Seppo Kääriäisen lisäksi Markku Rossi on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan tämän kauden jälkeen.

Seppo Kääriäinen
Seppo Kääriäinen
Seppo KääriäinenPetteri Paalasmaa / AOP

Keskustan konkarikansanedustaja Seppo Kääriäisen ilmoitus jättää eduskunta tämän kauden jälkeen on tullut osin yllätyksenä puolueen paikallisille johtohahmoille.

– Sanattomaksi veti, kuvasi tuntojaan uutisen kuultuaan keskustan Pohjois-Savon piirin puheenjohtaja Sallamaarit Markkanen.

Keskustapiirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta puolestaan sanoo Kääriäisen lähdön jättävän "loven, jota on mahdotonkin täyttää". Pitkän linjan tekijöillä on Vallan mukaan pitkän linjan äänestäjiä, jotka muiden keskustalaisten on nyt voitettava puolelleen.

– Tämä voi tuntua puolueen kannalta aluksi uhkana, mutta eteenpäin on aina katsottava ja uudet ihmiset tuovat uutta virtaa. Tämä on enemmän mahdollisuus kuin uhka, Valta näkee.

"Kun tilaa vapautuu, tulee ottajia"

Keskusta odottaa elokuun loppuun asti kunnallisjärjestöiltä esityksiä ensi vuoden eduskuntavaalien ehdokkaiksi. Hyville ehdokkaille on nyt tarvetta, sillä Kääriäisen lisäksi toinen kokenut edustaja, kuopiolainen Markku Rossi jättää pestinsä.

Sallamaarit Markkasen mukaan jo Rossin ilmoituksen aikana kesäkuussa oli havaittavissa, että ehdokkuus herätti kiinnostusta uusissa ihmisissä. Markkanen uskookin, että tieto Kääriäisen lopettamisesta lisää kiinnostusta entisestään.

– On ihan luontevaakin, että kun tilaa vapautuu, tulee ottajia. Mutta töitä riittää koko keskustan joukkueella siinä, että miten saadaan äänestäjät ensinnäkin äänestämään ja vielä löytämään keskustalaisen ehdokkaan luokse.

Ehkäpä se kuvasti loppujen lopuksi Sepon mielenmaisemaa, että nyt oli viimeinen tippa.

Kimmo Valta

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2015 Seppo Kääriäinen oli keskustan neljänneksi eniten ääniä saanut ehdokas. Markku Rossi sai puolestaan kuudenneksi eniten ääniä. Kahteen pekkaan miehet keräsivät yli 16 prosenttia kaikista keskustan Savo-Karjalassa saamista äänistä.

Markkasen mukaan vaaleissa läpi menneistä jatkoaan harkitsee vielä ainakin Elsi Katainen, joka aloitti maaliskuussa Euroopan parlamentissa.

"Politiikan maailma on muuttunut raadollisemmaksi"

Keskustan Pohjois-Savon piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta
Kimmo Valta.Antti Karhunen / Yle

Blogikirjoituksessaan "Se on nyt tässä" Seppo Kääriäinen perusteli varsin ronskillakin tavalla luopumistaan eduskunnasta. Konkariedustaja kirjoitti kollegaansa Hannes Mannista mukaillen, miten "lähes 50 vuotta sylkykuppina riittää".

Markkanen ja Valta panevat merkille, miten Kääriäisen kirjoituksessa "plusmerkki kääntyy päällimmäiseksi", mutta karummat sanamuodot saavat kaksikon mietteliääksi. Valta myöntää sanavalintojen yllättäneen hänet.

– Ehkäpä se kuvasti loppujen lopuksi Sepon mielenmaisemaa, että nyt oli viimeinen tippa. Että hänkin halusi pois jäädä, piirin toiminnanjohtaja Kimmo Valta miettii.

– Politiikan maailma on viime vuosina muuttunut raadollisemmaksi.

Lue seuraavaksi