1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sauli Niinistö

Politiikan tutkija: Presidentti Niinistön tuki kiky-sopimukselle ei ongelma – perustuslaki ei kiellä presidentiltä yhteiskunnallista keskustelua

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo Niinistön vain tehneen, mitä oli aiemmin luvannut.

Kuva: Yle

Presidentti Sauli Niinistö toteutti lupauksensa antaa hallitukselle tukea, kun hän joulukuussa 2015 kutsui työmarkkinajärjestöt Mäntyniemeen ja vetosi jatkamaan kiky-neuvotteluita, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Maanantaina julkaistu Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra paljastaa, että presidentti operoi 2015 syvällä sisäpolitiikan ytimessä. Niinistö kutsui EK:n ja SAK:n ylimmän johdon Mäntyniemeen sen jälkeen, kun neuvottelut kilpailukykysopimuksesta olivat katkenneet.

– Eiväthän työmarkkinasuhteet perustuslain mukaan presidentin valtaoikeuksiin kuulu millään lailla. Mutta ei se myöskään kiellä sitä, etteikö presidentti voisi tällaisena yleisempänä yhteiskunnallisena keskustelijana toimia ja pyrkiä vetoapua antamaan, Jokisipilä sanoo STT:lle.

Niinistö lupasi tukensa tuoreelle pääministerille

Jokisipilä muistuttaa, että huhtikuussa 2015 valtiopäivien avajaisissa Niinistö puhui rakennemuutoksen tarpeesta ja suuntasi sanansa tuoreelle pääministerille Juha Sipilälle (kesk.).

– Jos tässä tukimiestä tarvitaan, niin ottakaa tämä ilmoittautumisena, tai Antti Rokan sanoin: Täs siul on sellane!, Niinistö sanoi siteeraten Väinö Linnan Tuntematonta sotilasta.

Uutuuskirjan mukaan tapaamisesta ei kerrottu edes silloiselle valtiovarainministerille Alexander Stubbille (kok.). Nykyisen valtiovarainministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mielestä Niinistö toimi perustuslain hengen mukaisesti.

Orpo: keskusteluoikeutta ei voi kiistää

– Minusta presidentti hyvin selkeästi johtaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Mutta hän sanoi jo aikanaan kampanjoidessaan, että hän kuitenkin mielellään osallistuu keskusteluun, ja mielestäni sitä ei häneltä kukaan voi kiistää, Orpo sanoi STT:lle maanantaina.

Jokisipilä huomauttaa, että presidentillä ei kiky-asiassa ollut hallituksesta eriävää kantaa.

– Pikemminkin presidentti oman asemansa turvin koitti tukea hallitusta.

Lue myös:

Professori: Presidentti Niinistön sekaantuminen sisäpolitiikkaan perustuslain hengen vastaista

Uutuuskirja: Sauli Niinistö toimi hallituksen kilpailukykysopimuksen takaajana – Presidentti käyttää valtaansa myös sisäpolitiikassa