1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihtyisyys

Raportti: Maailman viihtyisin kaupunki löytyy Itävallasta – Helsinki putosi kärkijoukosta

Itävallan pääkaupunki Wien on vienyt ykköspaikan maailman viihtyisimpänä kaupunkina, kertoo vuosittainen kansainvälinen vertailu.

Wienin perinteinen raitiovaunu Schwedenbrücke-sillalla. Kuva: Gaetan Bally / EPA

Australialaisen Melbournen kaupungin voittokulku on päättynyt maailmanlaajuisessa kaupunkien viihtyisyysvertailussa.

Tutkimuslaitos The Economist Intelligence Unit (siirryt toiseen palveluun) on vertaillut 140 suurkaupungin ominaisuuksia useilla osa-alueilla, kuten vakaudessa, terveydenhoidossa, infrastruktuurissa sekä kulttuurielämässä, ympäristöasioissa ja koulutuksessa.

Seitsemänä vuonna peräkkäin australialainen Melbourne säihkyi kärkipaikalla, mutta tänä vuonna se vajosi kakkossijalle. Nyt viihtyisimmäksi kaupungiksi valittiin viime vuoden kakkonen, Wien. Kolmantena vertailussa on Japanin Osaka.

Kärkikymmenikköön pääsi Melbournen lisäksi kaksi muuta Australian kaupunkia, Sydney ja Adelaide.

Helsinki loisti vielä vuosi sitten yhdeksännellä sijalla, mutta putosi tänä vuonna kymmenen parhaan listalta. Sijan otti Kööpenhamina, joka on ainoa kymmenen parhaimman ryhmään päässyt pohjoismainen kaupunki.

Sen sijaan vähiten viihtyisäksi kaupungiksi vertailu rankkasi Syyrian pääkaupungin Damaskoksen sekä Bangladeshin Dhakan ja nigerialaisen metropolin Lagosin. Häntäpäässä on myös Port Moresby Papua-Uuden-Guineassa sekä Zimbabwen pääkaupunki Harare.

The Economist Intelligence Unit on tehnyt viihtyisyysvertailua jo 2000-luvun alkupuolelta asti.

Juttua korjattu 7.45: Kööpenhamina on ainoa kärkikymmenikköön päässyt pohjoismainen kaupunki, ei ainoa eurooppalainen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin

Juttua korjattu 17.53: Lagos ei ole Nigerian pääkaupunki, kuten jutussa aiemmin väitettiin.