Kuusamossa tänä vuonna keskimääräistä parempi mustikkasato

Kuusamon havaintometsän koeruuduissa on ollut keskimäärin 156 marjaa neliömetrillä. Puolestaan Sotkamossa olevasta havaintometsästä laskettiin 11 marjaa neliömetrillä ja Kaustiselta ei ainuttakaan.

Kuusamo
Mustikoita.
Julia Sieppi / Yle

Mustikkasadon määrä vaihtelee suuresti koko maassa, mutta ainakin jossakin päin Kuusamo on tänä vuonna keskimääräistä parempi mustikkasato.

Mustikkasatoa arvioidaan havaintometsissä yhden neliömetrin koeruuduilla, joista lasketaan kypsät kukat, raakileet ja kypsät marjat.

Kauhavan ja Rovaniemen välillä on 20 havaintometsää. Näissä havaintometsissä on mustikkasato ollut lähes yksinomaan huono tai heikohko. Ainoastaan kahdessa metsässä sato on ollut keskinkertainen ja yhdessä hyvä.

– Tuo hyvän mustikkasadon havaintometsä on Kuusamossa. Kuusamon havaintometsän koeruuduissa on ollut keskimäärin 156 marjaa neliömetrillä, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola kertoo.

Peltolan mukaan yhden havaintometsän perusteella ei kuitenkaan voi vielä päätellä, että koko Kuusamossa olisi hyvä mustikkasato.

Vaihtelun suuruutta kuvaa se, että esimerkiksi Sotkamossa olevasta havaintometsästä laskettiin 11 marjaa neliömetrillä ja Kaustiselta ei ainuttakaan.

– Vaihtelu on siis aina suurta, mutta huononakin vuotena voi aivan hyvin löytyä erinomaisiakin marjapaikkoja. Kokemus ja ahkeruus palkitaan tässäkin asiassa. Joskus tietysti tarvitaan tuuriakin, Peltola sanoo.

Marjahavaintoja voi tarkastella (siirryt toiseen palveluun) Luonnonvarakeskuksen sivuilta.

Juttua on tarkennettu 14.8.2018 kello 14.42: Juttuun on lisätty, että Peltolan mukaan ei voi päätellä, että Kuusamossa olisi kauttaaltaan hyvä mustikkasato.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)