Kemin Jokkena tunnettu hyväntekijä palasi kotikaupunkiinsa jatkamaan vähäosaisten auttamista

Jouko "Kemin Jokke" Heikkinen järjesti takavuosina muun muassa vähäosaisten joulujuhlaa. Nyt etsinnässä on sopiva tila vastaavaa toimintaa varten.

Kemi
Jouko Heikkinen tunnetaan Kemin Jokkena
Kauempana kotiseudustaan välillä asunut Jouko Heikkinen sai reissuillaan lempinimen Kemin Jokke.Kati Siponmaa / Yle

Jouko Heikkisen viinanhuuruisista, merellä vietetyistä nuoruusvuosista muistona on enää haalistunut tatuointi käsivarressa. Korkki napsahti lopullisesti kiinni nyt jo 40 vuotta sitten.

Eläkeikäinen mies muutti vaimonsa kanssa Etelä-Suomessa vietettyjen vuosien jälkeen takaisin kotiseudulleen Kemiin.

– Taivaan isä sanoi, että on aika palata jatkamaan tänne kesken jäänyttä työtä. Kun näkee yhdenkin rääkätyn ihmisen nousevan jaloilleen, niin se on paras palkinto, Heikkinen sanoo.

Heikkinen luottaa elämässään korkeamman johdatukseen, sillä hän kokee uskoontulon pelastaneen hänet ojan pohjalta.

Lyhyesti sanottuna Heikkisen tarina meni niin, että orvoksi jäänyt nuori mies jätti koulunsa kesken ja karkasi suruissaan maailman merille. Ujo maalaispoika haki ryypystä rohkaisua sosiaalisiin tilanteisiin. Aineet vaihtuivat kovempiin ja hintojen noustessa kuvioihin tuli myös rötöstely.

Niin markkinamyyjänä kuin Helluntaiseurakunnan tilaisuuksien evankelistana myöhempinä vuosina nähty Jouko Heikkinen on kertonut oman tarinansa kirjassaan "Kemin Jokke" (1995) jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Kirjaa on sen jälkeen käännetty useammalle kielelle.

Kaupungin kanssa neuvotellaan tiloista

Itse aikoinaan autetuksi tullut Heikkinen haluaa jatkaa muiden sivuun joutuneiden auttamista niin kauan kuin hän suinkin jaksaa.

Takavuosina tilaisuuksien järjestämiseen käytetty koulu on sisäilmaongelmien vuoksi suljettu ja Heikkisellä käykin tutka jatkuvasti sopivan tilan löytymiseksi.

– Siellä pitäisi olla keittiö, että voi esimerkiksi joulupuurot keitellä ja pöytäpaikka noin sadalle syöjälle. Eikä se tietenkään saisi olla kallis.

Koulurakennukset voisivat tulla viikonloppuaikaan kyseeseen. Neuvottelut kaupungin kanssa ovat käynnissä.