Sisäilmaongelmat ajoivat keskustan koululaiset evakkoon Lappajärvellä – siirretyt luokat kaksinkertaistivat kyläkoulun oppilasmäärän

Lappajärven yhteiskoulun oppilaat siirrettiin karkuun sisäilmaongemia. Pohjalaiskunnista yli puolessa osa koulutyöstä järjestetään tänä lukuvuonna väistötiloissa.

sisäilmaongelmat
Lappajärven Länsirannan koulu
Pasi Takkunen/Yle

Lappajärven Länsirannan koulun pihalla on poikkeuksellinen vilske. Koulu on kesäloman jälkeen alkamassa, mutta tällä kertaa lukuvuotta aloittelee 27 oppilaan sijaan 60 alakoululaista.

Lappajärven keskustassa sijaitsevan yhteiskoulun oppilaat ajettiin koulultaan evakkoon sisäilmaongelmien takia. Sijoituspaikoiksi valikoituivat kaksi kyläkoulua ja keskustassa sijaitseva vanha Kivikoulu.

Yhteiskoululaisille tieto väistötiloihin siirtymisestä tuli vasta viime viikolla ja vaatii totuttelua. Samoin kuin 14 kilometrin bussimatka koulukyydillä aamutuimaan.

– Ärsytti aika paljon. Olisimme mieluummin jääneet lähemmäksi kotia, sanovat kuudesluokkalaiset Minttu Korri ja Jenna Saarikoski.

Paikat kuntoon kiireellä

Päätös 5A- ja 6.-luokkalaisten sijoittamisesta Länsirannan koululle tehtiin Lappajärven valtuustossa vasta viikko sitten. Opettajilla ja muulla Länsirannan koulun henkilökunnalla onkin ollut kiire saada paikat kuntoon 33 uutta oppilasta varten.

– Eilen oltiin täällä vähän pidempään, niin saatiin paikat kuntoon, sanoo Länsirannan koulun apulaisjohtaja, luokanopettaja Juho Fränti.

Kun oppilasmäärä tuplaantuu, tuplaantuu myös Länsirannan koulun opettajamäärä. Kaksiopettajaisesta koulusta tulee neliopettajainen.

– On täällä joskus ollut 70 oppilastakin. Vielä tämä väki tänne hyvin mahtuu, Fränti vakuuttaa.

Ei juurikaan ylimääräisiä kustannuksia

Lappajärven yhteiskoulu on kärsinyt sisäilmaongelmista. Niin sanotun vanhan puolen kuntotutkimus valmistui vasta heinäkuussa, joten päätöksiä väistötiloista päästiin tekemään vasta muutamia viikkoja ennen koulun alkua. Viimeisimpänä valtuusto päätti viime viikolla siirtää koulukeskuksen tiloista pois kolme sinne jääväksi suunniteltua luokkaa.

Yhteiskoulun uudella puolella opiskelevat vielä yläkoululaiset, lukiolaiset ja alakoulun 3.-4. luokat. Alakoulun 5.-6. -luokkalaisista osa kuljetetaan nyt Länsirannalle, osa Rantakankaan kouluun.

– Kivikoulusta tuli alkuopetuksen yksikkö. Siellä ovat nyt eskarit ja 1.-2. luokka. Se on varmasti pienille turvallinen ja kotoisa paikka, sanoo sivistysjohtaja Tarja Puro. Hän kehuu myös sivukoulujen ympäristöjä.

– Bussin tulemisesta koulun pihalle ei mennyt kuin kaksi minuuttia siihen, kun pojat olivat kiikuissa roikkumassa.

Väistötiloista ei Puron mukaan koidu juurikaan ylimääräisiä kustannuksia. Koulukuljetukset hoituvat muutenkin ajettavilla kuljetuksilla ja väistötiloina toimivista kouluista ei koidu uusia vuokra- tai kiinteistökuluja.

– Kivikoulusta tulee vuokrakulut, mutta sinnekään ei juuri kuljetuksia tule, kun se on keskustassa, Puro sanoo.

Lappajärven yhteiskoulu
Lappajärven yhteiskoululla opiskelee enää osa koululaisista. Ns. vanhalta puolelta oppilaat on siirretty väistötiloihin.Pasi Takkunen/Yle

Väistötiloja yli puolessa pohjalaiskunnista

Ylen pohjalaiskunnille lähettämästä kyselystä käy ilmi, että yli puolet vastanneista 32 kunnasta järjestää tänä lukuvuonna perus- ja lukio-opetusta väistötiloissa. Kysely lähetettiin kaikkiin kuntiin Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla.

Kuten Lappajärvellä, muuallakin väistötilojen käyttöönotto johtuu usein sisäilmaongelmista. Muita syitä ovat esimerkiksi tilanahtaus ja remontit.

Suuret määrät lapsia ja nuoria on väistötiloissa Lappajärven lisäksi esimerkiksi Lapualla ja Kauhavalla. Ilman väistötiloja aloitettiin kouluvuosi muun muassa Kuortaneella, Isojoella, Seinäjoella ja Teuvalla. Väistötiloista aiheutuu kunnille enimmillään satojen tuhansien eurojen kustannukset lukuvuosittain.

Parin vuoden projekti

Lappajärvellä yhteiskoulun purkamisen ja uuden koulurakennuksen suunnittelu alkaa sivistysjohtaja Tarja Puron mukaan saman tien. Prosessi suunnitteluineen ja kilpailutuksineen vie hänen arvionsa mukaan kuitenkin aikaa.

– Pari vuottakin on aika nopea aikataulu. Voi olla, että yksi lukuvuosi ei riitä, Puro sanoo.

Länsirannan koululla valmistaudutaan tutustumaan uusiin kavereihin. Osa oppilaista tuntee toisensa valmiiksi ja loputkin muutaman päivän tai viikon kuluessa.

– Meillä on fiksut oppilaat, kyllä lukuvuosi varmasti sujuu mukavasti, Juho Fränti sanoo.