Puolustusministeri Jussi Niinistö lähtee taistelemaan paikastaan eduskunnassa: "Kymmenkunta kansanedustajaa siedettävä vaalitulos sinisille"

Jussi Niinistö myöntää, että Timo Soinin ehdokkuudella on olennainen merkitys sinisten vaalimenestykselle joko eduskuntavaaleissa tai eurovaaleissa.

Jussi Niinistö
Jussi Niinistö.
Puolustusministeri, sinisten kansanedustaja Jussi Niinistö pyrkii ensi kevään vaaleissa eduskuntaan Uudeltamaalta. Niinistö esittelee Etelä-Koreasta hankittujen panssarihaupitsien, suomalaisittain Moukarien, pienoismallia.Sasha Silvala / Yle

Puolustusministeri, sinisten kansanedustaja Jussi Niinistö lähtee ehdolle eduskuntavaaleihin. Vielä keväällä Niinistö mietti Keskisuomalaisen haastattelussa, riittääkö motivaatio, innostus ehdokkuuteen.

Niinistö aikoo ehdolle edelleen Uudenmaan vaalipiiriin, vaikka hänen kotikuntansa on nykyisin Helsinki.

Jussi Niinistö valittiin vuoden 2015 vaaleissa eduskuntaan Uudeltamaalta perussuomalaisten listalta. Niinistö sai 11 767 ääntä.

Äänimäärä oli perussuomalaisten toiseksi suurin Uudellamaalla heti Timo Soinin (29 527 ääntä) jälkeen. Muiden valittujen äänimäärä jäi alle viiden tuhannen.

Helsingissä syntynyt, Vantaalla koulunsa käynyt ja pitkään Nurmijärvellä asunut Niinistö kokee olevansa helsinkiläis-uusmaalainen. Hän on ollut kansanedustaja vuodesta 2011 alkaen.

– Vielä kerran pitäisi näyttää. Luulen, että ne 11 767 uusmaalaista, jotka minua viime eduskuntavaaleissa äänestivät, tuskin ne minua ovat kokonaan hylänneet.

Sinisten junaan olen hypännyt. Tässä sitten pysytään.

Jussi Niinistö

Kun Niinistö kertoi Ylelle ehdokkuusaikeestaan, hän arvioi sinisille siedettäväksi vaalitulokseksi kymmenkunta kansanedustajaa ja puolueen säilymisen sitä kautta puoluerekisterissä. Tällä hetkellä sinisillä on 18 kansanedustajaa.

– Nykyiset kannatusluvut ovat kyllä niin pohjamutia laahaavia, että ei oikein voi silmiään uskoakaan, ihmettelee Niinistö.

Siniset sai Ylen kannatuskyselyssä viime viikolla alle yhden prosentin kannatuksen. Ensimmäistä kertaa sitten puolueloikan perussuomalaisista.

– Meidän ehdokkaiden tunnettuus on parempi kuin puolueen tunnettuus. Joten uskon parempaan vaalitulokseen kuin mitä gallupit näyttävät, Niinistö arvioi.

– Ja sitten toisaalta: tulin itse mukaan perussuomalaisiin vuonna 2004, jolloin vaalitulokset tai gallup-luvut alkoivat joko nollalla tai ykkösellä, joten siinä mielessä tämä ei ole minulle mitään uutta tai pelottavaa.

Niinistö ei harkinnut paluuta perussuomalaisiin

Jussi Niinistö ei omien sanojensa mukaan harkinnut ehdokkuutta perussuomalaisten listalta. Kyselyitä kuulemma tuli.

Kesäkuussa Verkkouutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Niinistö haaveili tulevaisuudesta, jolloin siniset ja perussuomalaiset yhdistyisivät.

Niinistö ei ota vielä kantaa ehdokkuudesta eurovaaleihin tai maakuntavaaleihin.

Maanantaina sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo vahvisti asettuvansa ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin. Espoolainen Elo on ehdolla myös Uudenmaan vaalipiirissä, kuten aiemminkin. Elo sai vuonna 2015 2907 ääntä.

Myös Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on lähdössä ehdolle eduskuntavaaleissa. Aiemman perussuomalaisten puheenjohtajan, nykyisin sinisen ulkoministerin Timo Soinin ratkaisua odotetaan lähitulevaisuudessa.

Jussi Niinistö myöntää, että Timo Soinin ehdokkuudella on olennainen merkitys sinisten vaalimenestykselle. On sitten kysymys ensi vuoden eduskuntavaaleista tai eurovaaleista.

Sinisten kansanedustaja ja työministeri Jari Lindström ilmoitti toukokuussa Ylen Ykkösaamussa, että myös hän asettuu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin. Lindström valittiin vuonna 2015 Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Sininen sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila arveli viime viikolla Kaleva-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että lähtee ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Sen sijaan eduskunnan entinen puhemies, sinisten kansanedustaja Maria Lohela ilmoitti elokuun alussa, ettei lähde enää ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin.

Tuki Timo Soinin oikeudelle vastustaa aborttia

Jussi Niinistö tukee sinisen ulkoministerin Timo Soinin oikeutta tuoda julki oma abortinvastainen kantansa, vaikka se hallituksen kannasta poikkeaakin. Niinistön mukaan mielipiteessä ei ole mitään uutta.

– Hän selkeästi viestittää tätä omana henkilökohtaisena vakaumuksenaan, ei edustamansa puolueen tai sen hallituksen, jonka riviministeri hän on.

Hieman hymyillen Niinistö tuumaa, ettei Soinin aborttikanta voi ainakaan laskea sinisten kannatusta, koska kannatus on pohjalukemissa.

– Timo pitäköön kantansa. Timo katolisena miehenä on siihen oikeutettu.