Kalevan navetan rosoinen ilme säilyy Seinäjoella – 5000 neliömetrin saneeraaminen on massiivinen hanke

1890-luvulla rakennettua Kalevan navettaa päivitetään parhaillaan uudelle vuosituhannelle. Yrittäjä toivoo talon elävän vielä seuraavatkin sata vuotta.

rakennukset
Kalevan navetta on rakennettu 1890-luvun lopulla.
Kalevan navetta on rakennettu 1890-luvun lopulla.Mirva Ekman / Yle

Yrittäjä Petri Pihlajaniemi esittelee Kalevan navetan sisätiloja innostuneena. Navetan uuden omistajan ilmeestäkin näkee, että massiivinen rakennusprojekti on yrittäjälle mieluinen.

– Rakennus on nyt jo 120 vuotta vanha, ja nyt se päivitetään niin, että se kestää tulevatkin 100 vuotta. Ulkokuori jää täysin sellaiseksi kuin se onkin, mutta sisätilat tehdään uusiksi. Riskipaikkoja ei jätetä, Pihlajaniemi kertoo.

Petri Pihlajaniemi ihastui Kalevan navetan päädyssä olevaan isoon ikkunaan.
Petri Pihlajaniemi ihastui Kalevan navetan päädyssä olevaan isoon ikkunaan.Mirva Ekman / Yle

Henkivakuutusyhtiö Kalevan agronomi Karl Fredrik Edlund rakennutti navetan 1890-luvulla. Karjaa navetassa ei kuitenkaan koskaan pidetty, vaan rakennus on toiminut muun muassa verkatehtaana ja Puolustusvoimien varastona.

Luukkujen edessä olevat numerot ovat Puolustusvoimien merkintöjä vuosikymmenten takaa.
Luukkujen edessä olevat numerot ovat Puolustusvoimien merkintöjä vuosikymmenten takaa.Mirva Ekman / Yle

Massiivinen haaste

Kalevan navetta nousee jopa 15 metrin harjakorkeuteen, ja tilaa on kolmessa kerroksessa. 5000 neliömetriä saneerattavaa on massiivinen haaste kokeneellekin yrittäjälle.

– Paljon olen tehnyt kaikkea, mutta täällä kaikki on niin suurta. Hankkeena tämä on valtava, Seinäjoen vanhan rautatieläisten talon ja Vaasassa sekä Kristiinankaupungissa muutamia vanhoja kohteita saneerannut Petri Pihlajaniemi pohtii.

Saneeraustyöt etenevät Kalevan navetassa.
Saneeraustyöt etenevät Kalevan navetassa.Mirva Ekman / Yle

Rakennuksen alakerroksiin on visioitu kahvila-ravintolaa ja opetustiloja. Vuokralaisten suhteen tilanne on vielä auki, mutta varma tulija navettaan on Seinäjoen taidehalli. Se lohkaisee käyttöönsä tilaa kahdesta ylimmästä kerroksesta.

Rosoinen ilme säilyy

Navetan sisätiloihin pyritään jättämään rakennuksen omaleimainen rosoisuus. Rapatut tiiliseinät käsitellään ainoastaan pölynsidonta-aineilla. Lattia- ja kattopintoja uusitaan, ja muutamia umpeen laitettuja ikkunoita otetaan esille.

Navetan kattoa.
Mirva Ekman / Yle

Pihlajaniemi sanoo, ettei yllätyksiä ole tullut purkutöiden aikana vastaan. Sisätiloissa uusitaan kaikki sähköistä lämmitykseen, mutta yhdestä asiasta hän sanoo olevansa huolissaan.

– Ilmastointi tulee olemaan haasteellinen ja massiivinen. Suomessa on liiankin tiukat säädökset, mutta valitettavasti niiden kanssa pitää mennä. Vanhalla rakennuksella on sielu, jota pitäisi ymmärtää, ja se ilmastointi tulee olemaan ihan mahdoton, Pihlajaniemi manaa.

Visioita veturitalleista

Petri Pihlajaniemi kertoo ostaneensa erikoisempia kohteita ja kunnostaneensa niitä jo 20 vuoden ajan.

– Rakennuksessa pitää olla jonkinlainen vau-juttu, että kiinnostun siitä. Haluan ehkä tehdä asioita vähän eri tavalla kuin muut.

Kalevan navetan ensimmäiseen kerrokseen kaavaillaan kahvila-ravintolaa.
Kalevan navetan ensimmäiseen kerrokseen kaavaillaan kahvila-ravintolaa.Mirva Ekman / Yle

Pian 50-vuotisjuhliaan viettävä Pihlajaniemi omistaa myös Seinäjoen veturitallit, joihin hänellä tuntuu olevan paljon visioita.

– Haluaisin tehdä tallista seinäjokelaisille ja maakunnalle olohuoneen. Junalla tulee olemaan entistä tärkeämpi rooli. Asemanseutua mullistetaan muutenkin ja kaupunkikin on siinä mukana, Pihlajaniemi miettii.

Pihlajaniemi kokee, että vanhojen rakennusten henkiin herättäminen on tärkeää Seinäjoella.

– Tämä on verrattain nuori kaupunki, jossa on niin vähän mitään vanhaa.